Pretul lemnului pentru foc a crescut cu circa 20%, in prima parte a anului

 
Pretul lemnului pentru foc a crescut, in prima parte a acestui an, cu circa 20%, influentat de cresterea preturilor la gaze, dar nu va mai inregistra alte modificari in decursul acestui an, a declarat miercuri (3 septembrie 2008) noul director general al Regiei Nationale a Padurilor (RNP) Romsilva, Dorel Nicolae Oros.
 
Acesta a spus ca lemnul pentru industrializare va continua sa creasca si in partea a doua a anului, tinând cont ca are inca un pret foarte scazut, in medie de 700.000 lei/mc, desi variaza in functie de sortiment. "Printr-un ordin al ministrului nu se va mai face diferenta lemnului in functie de tipul de taiere, ci doar de calitatea lui. Pretul lemnului este mic comparativ cu valoarea lui, dar si a concurentei negative facute de privati", a explicat Oros.

 
"Privatii vând prea ieftin, dar vom incerca sa organizam concomitent licitatiile, la privat si la stat, astfel incât privatii sa poata primi mai multi bani", a mentionat directorul general al regiei. Initial, pentru anul 2008, din padurile proprietate publica a statului administrate de Romsilva, a fost aprobata recoltarea unui volum maxim de lemn pe picior de 9,82 milioane metri cubi, dar dupa aparitia noului cod silvic – Legea 46/2008 – volumul total de masa lemnoasa ce poate fi recoltat, in limita posibilitatii anuale, a fost majorat la 10,136 milioane m.c.
 
Potrivit datelor Romsilva, pâna la finele semestrului I 2008, s-a exploatat un volum de masa lemnoasa de 4,328 milioane mc, din care 2,16 milioane mc s-au exploatat de agenti economici atestati, in cadrul contractelor de vânzare a masei lemnoase pe picior. Alte 1,45 milioane mc s-au exploatat prin prestari de servicii de exploatare, efectuate de agenti economici atestati, iar 712.800 mc in regie proprie, de catre unitatile si subunitatile Romsilva.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.