România si Bulgaria, statele UE cu cele mai multe ore de munca efectiv lucrate intr-o saptamâna

 
România si Bulgaria sunt tarile Uniunii Europene cu cel mai mare numar de ore lucrate efectiv intr-o saptamâna de angajatii cu norma intreaga, respectiv 41,7 ore, potrivit unui studiu realizat de EIRO (Eurofound's European Industrial Relations). Pe locul 3 in functie de orele lucrate de angajati se afla Marea Britanie, cu 41,4 ore. Pe de alta parte, cel mai redus numar de ore de lucru saptamânal se inregistreaza in Franta (37,7 ore), Italia (38,4 ore) si Danemarca (38,6 ore).
 
Potrivit raportului EIRO, exista inca o diferenta substantiala intre orele de munca efective pe saptamâna in zona euro (EU15) si majoritatea statelor care au aderat recent la Uniunea Europeana. Media in UE15 este de 37,8 ore lucrate saptamânal in 2007 (aceeasi ca in 2006), comparativ cu 39,6 ore (la fel ca in 2006) in România, Bulgaria, Lituania, Letonia, Estonia, Ungaria, Grecia, Malta, polonia si Slovenia, o diferenta de 1,7 ore sau 4,5%.

 
Din 2003, de când EIRO a inceput colectarea datelor de la statele noi membre ale Uniunii Europene, cifra de 40 de ore lucrate saptamânal a ramas un standard in majoritatea acestor state. Exceptiile sunt reprezentate de Cipru, Cehia si Slovacia, care se apropie de media statelor din zona euro.
 
În ceea ce priveste numarul zilelor de concediu platite, angajatii din România sunt pe penultimul loc din Europa, ei beneficiind de numai 21 de zile, mai putine zile fiind fiind numai in Cipru si Estonia, respectiv 20. În Uniunea Europeana, media este de 25,2 zile iar cele mai multe zile de concediu platite se inregistreaza in Suedia (33 zile), Danemarca si Germania (ambele cu 30 zile).
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.