Rusia, „bolnavul Europei” care se crede Uniunea Sovietica

0
 
Autoritatile ruse incearca sa indreptateasca retroactiv „divortul” isteric si istoric al Rusiei de Occident si de institutiile lui. Au aparut „5 principii” ale lui Dmitri Medvedev si discursul-directiva al ministrului de externe Serghei Lavrov. Discursurile granzilor se bucura de sprijinul diferitelor parti ale populatiei ruse. Caracteristice sunt si apelurile adresate tarii si lumii intregi de catre oameni de cultura rusi pentru care nu s-a pus niciodata problema de care parte a baricadei sunt.
 
Totodata, se face apel la un lexic imprumutat direct de la comitetul sovietic pentru apararea pacii. În circulatie revin „oamenii pacii”, „oamenii de buna credinta” si alte detasamente de „primate” care se opun „regimurilor-marioneta” si „razboiului neproclamat pe care SUA si aliatii lor europeni l-au declansat impotriva Rusiei, cu mâinile poporului georgian frate”.
 
O adevarata „iluzie a imperiului”, atâtata de dialectica sovietica si de rubricile internationale ale rapoartelor redactate de secretarul general al Partidului Comunist al URSS. A unui imperiu pentru mentinerea caruia pe linia de plutire Rusia nu are nici resurse economice, nici resurse politice sau militare, in pofida demonstratiei de forta de pe teritoriul Georgiei, noteaza cotidianul rus Gazeta. Imperiu, a carui iluzie de existenta este sprijinita printr-o extindere teritoriala inutila in secolul al XXI-lea si prin sentimentul privind „forta sa blânda”.
 
Or, dupa cum a demonstrat summitul Organizatiei de Cooperare de la Shanghai, o asemenea forta nu exista. În acest joc, care se duce intr-o lume numita in mod corect de Medvedev „multipolara”, fiecare este „pentru sine”, isi apara propriile interese. Iar Rusia nu este un imperiu, nu este o superputere, ci doar unul dintre multele poluri ale lumii, alaturi de China, India, Iran sau Kazahstan.
 
În ultimul punct al celor „5 pozitii” menite sa fixeze conturul lumii de „dupa Georgia”, Medvedev fixeaza dreptul Rusiei de a avea „sfere privilegiate de influenta”. Desigur, se are in vedere sus-mentionata „forta blânda”, propagata asupra statelor fostei URSS. Deocamdata, insa, am putut asista exclusiv la „forta dura” si numai in enclave nerecunoscute de comunitatea internationala. În acest al cincilea punct, Rusia s-a autoconfundat din nou cu Uniunea Sovietica.
 
De altfel, potrivit Gazeta, aceasta confuzie capata deja un caracter sistematic. Discursul lui Serghei Lavrov contine multe lucruri juste, mai ales in ceea ce priveste constatarea starii actuale a sistemului mondial actual: multipolaritatea sa, pierderea de catre institutiile internationale postbelice a rolului lor, subrezirea modului de gândire „de bloc (politic)”. În opinia Gazeta, insa, incercarea se a interpreta in favoarea sa rezultatele razboiului sângeros si lipsit de sens cu Georgia – unul care s-a transformat intr-un „razboi rece” cu intreg Occidentul – reprezinta de fapt dovada acestei gândri „de bloc”, doar ca fara sprijinul vreunui bloc politic.
 
Daca autoizolarea sovietizata a Rusiei, care a speriat si a pus pe gânduri intreaga lume reprezinta, in termenii ministrului Lavrov, o revenire a Federatiei Ruse pe scena internationala in calitate de „stat responsabil”, capabil „sa-si apere cetatenii”, iar razboiul din Georgia este „un standard de reactie la agresiune”, atunci lumea nu are deloc nevoie de noua arhitectura mondiala asupra careia insista Rusia.
 
Nu poti obliga la „pacea ta” tot restul lumii, cu ajutorul unor declaratii iritate, al tonurilor otelite si al unor arme invechite. Astfel poti ramâne intr-o singuratate trufasa, adica nici macar in situatia URSS, ce fusese inconjurata de zone reale de influenta imperiala, ci in situatia „unui bolnav al Europei”, al carui apus a fost proclamat intr-un mod atât de convingator la Kremlin si in Piata Smolensk (unde se afla sediul Ministerului rus de Externe), conchide Gazeta.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.