Rusia apara cu bombe monopolul energetic

 
Rusii au lansat 42 de bombe asupra conductei de petrol Baku-Supsa si nici una nu a nimerit-o. Întâmplare sau operatie chirurgical efectuata pentru a speria Europa Centrala, unde trebuia sa ajunga petrolul din conducta? – se intreaba publicatia poloneza Gazeta Wyborcza. La peste zece ore dupa atacul asupra Georgiei, lumea intreaga a primit informatia ca rusii au deteriorat conducta prin care curgea petrolul azer de la Baku spre portul georgian Supsa, la Marea Neagra.
 
Exact prin aceasta conducta polonezii primeau petrolul in conducta polono-ucraineana Odessa – Brody – Gdañsk. Conducta spre Supsa reusise sa functioneze abia câteva luni, dupa o pauza de doi ani. Rusii au negat zvonurile despre bombardament, dar reporterii agentiei Reuters au ajuns in orasul georgian Ahali-Samgori, lânga granita cu Azerbaidjanul, au constatat cu proprii ochi si, gratie relatarilor martorilor, s-au convins ca situatia era alta. La doar 15 metri de conducta, in pamânt se vedeau gropile facute de bombele rusesti, cea mai mare cu diametrul de 8 m, adânca de 3 m – au declarat jurnalistii Reuters.
 
Într-o singura zi au aruncat 42 de bombe – povestesc localnicii din apropiere. Oare pilotii rusi nu au reusit sa nimereasca in conducta sau, din contra, au executat operatiunea cu precizie chirurgicala, aruncând bombele astfel incât sa creeze pericol, dar sa nu deterioreze conducta? Oricum, au obtinut ce si-au dorit – la jumatatea lui august, robinetul conductei a fost din nou inchis si nu se stie când petrolul va curge din nou pe acolo. Conducta Baku-Supsa este un a fi sau a nu fi al independentei energetice a Europei Centrale, inclusiv a Poloniei. Pe aici trebuia sa curga petrolul din Azerbaidjan.
 
De la Supsa ajungea cu containerele la Odessa, apoi prin conducta spre Brody si mai departe, in Cehia si Polonia. Acesta era planul stabilit de presedintii Poloniei, Ucrainei, Georgiei, Azerbaidjanului si Lituaniei. Statele UE din Europa Centrala sunt cele mai dependente astazi de furnizarile din Rusia si au simtit gustul acestei dependente. Când Orlen a câstigat in fata rivalilor rusi licitatia pentru preluarea rafinariei lituaniene din Mo¿ejki, pe teritoriul Rusiei s-a produs brusc o avarie a conductei "Prietenia" spre Lituania. Robinetul spre Mo¿ejki e inchis deja de doi ani, iar rafinaria trebuie sa aduca petrolul pe mare – asadar mai scump.
 
Anul trecut, toate rafinariile central-europene au tremurat fiindca, certata cu Belarus, Moscova a sistat pentru câteva zile transportul petrolului prin conductele "Prietenia". În iulie 2008, le-a venit rândul cehilor sa aiba probleme cu petrolul. S-a speculat ca poate fi o pedeapsa pentru semnarea de catre Praga a intelegerii privind scutul american antiracheta sau un avertisment legat de sustinerea conductei Odessa-Brody. Razboiul din Georgia a reprezentat un nou avertisment pentru Europa Centrala. „Rusia ne da un semnal ca vrea sa-si pastreze monopolul energetic si nu doreste cai alternative de furnizare a energiei din Estul Central spre Europa” – a spus premierul Cehiei, Mirek Topolanek, inaintea summitului extraordinar UE de luni.
 
În opinia lui, UE va pierde acest nou razboi cu Rusia pentru conducte daca nu va incepe sa deruleze in sfârsit o politica energetica comuna. În firma internationala Sarmatia, care se ocupa cu pregatirea livrarilor de petrol azer prin conducta Odessa – Brody – Gdañsk, optimismul nu s-a stins. „Dupa razboiul din Georgia a crescut determinarea pentru realizarea proiectului” – a declarat presedintele Sarmatia, Marcin Jastrzêbski. În decembrie, potrivit planului, la noua intâlnire a presedintilor la Baku va fi prezentat planul de furnizare a petrolului caspic prin conducta din Ucraina, prelungita pâna in Polonia.
 
Mai mult noroc a avut conducta Baku – Tbilisi – Ceyhan (BTC), singura legatura complet independenta de Rusia cu resursele de pe teritoriul fostei URSS. Ea pompeaza prin Georgia petrol azer catre terminalul turcesc Ceyhan, la Marea Neagra. De acolo, containerele il raspândesc in intreaga lume. Petrolul din aceasta conducta asigura 1% din nevoile globului. BTC s-a oprit pentru câteva zile, inainte de izbucnirea razboiului, din cauza unei explozii in fragmentul turcesc. Partizanii kurzi afirma ca este opera lor, dar autoritatile turce declara ca nu exista nici o dovada. BTC transporta din nou petrol de o saptamâna.
 
„Calea de tranzit prin Georgia, considerata pâna acum relativ sigura, este perceputa insa acum ca sensibila si amenintata de conflicte regionale” – spune Edward Chow, expert al Center for Strategic and International Studies. Unde ajunge acum petrolul azer? În Rusia. Baku nu a avut de ales, pentru ca in timpul razboiului din Georgia s-au oprit doua conducte georgiene, iar calea ferata a fost deteriorata. Pentru a nu distruge puturile de petrol, Azerbaidjan a trebuit sa trimita petrolul undeva.
 
A fost necesar, deci, sa se deschida robinetul, inchis de ani buni, al conductei din vremea URSS, prin care petrolul azer se trimite in Rusia. Ei bine, presedintele Rusiei, Dimitri Medvedev, incerca inca din iunie sa-l convinga pe presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, sa dezvolte cooperarea intre Rusia si Azerbaidjan in sectorul petrolier.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.