Tariceanu: La Craiova s-ar putea deschide un parc industrial pentru investitiile furnizorilor Ford

 
Guvernul intentioneaza realizarea unui parc industrial la Craiova care sa ofere o locatie pentru investitiile pe care le vor demara furnizorii companiei Ford, a declarat marti (2 septembrie 2008) premierul Calin Popescu-Tariceanu, intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele Ford Europa, John Fleming. Reprezentantii a 40 de companii din afara României, furnizoare de piese si componente pentru Ford, se afla in aceste zile in România pentru a discuta cu managementul companiei americane despre viitoarea colaborare pentru fabrica de la Craiova.
 
Seful Guvernului a mentionat ca o parte dintre aceste companii isi pot instala capacitatile de productie la Craiova, iar altele pot gasi locatii la fel de interesante, cum ar fi la Brasov sau fosta platforma industriala ARO. Premierul a evidentiat ca sunt si intreprinderi românesti interesante de contracte de furnizare de piese si componente pentru Ford cum ar fi Compa Sibiu, Chimica Orastie si Subansambluri Auto Pitesti. "Îi rog pe reprezentantii Ford sa analizeze serios posibilitatea ca si furnizorii români sa incheie contracte", a spus Tariceanu.
 
El a reiterat faptul ca Ford va beneficia in România de aceleasi ajutoare de stat de care beneficiaza si Renault, ajutoare acordate insa in conditiile legislatiei in vigoare care este compatibila cu normele Uniunii Europene. "În functie de marimea investitiei, putem acorda ajutoare si altor companii care investesc in domenii de interes pentru economia româneasca. Ma refer la investitii cu o valoare adaugata cât mai mare", a mentionat premierul, adaugând ca performantele economiei românesti la momentul actual reprezinta un stimulent pentru atragerea altor mari investitii.
 
Pe de alta parte, el si-a manifestat bucuria ca, in pofida problemelor de pe piata SUA si stagnarea de pe piata europeana, Ford isi mentine planurile ambitioase din România, ceea ce reprezinta o confirmare a performantelor acestei companii si a modului in care a fost tratata ca investitor in România. Seful Executivului a reiterat ca, prin prezenta Renault si a Ford in România, industria constructoare de autovehicule devine "coloana vertebrala" a industriei românesti si ca tara noastra va deveni la orizontul anului 2012 cel mai mare producator auto din Europa Centrala si de Sud-Est.
 
Presedintele Ford Europa, John Fleming, a anuntat, in acest context, ca Ford incurajeaza furnizorii sai globali din industria auto sa deschida centre de productie in România. „I-am invitat sa descoperim niste oportunitati pentru toata lumea si pentru a putea sa afle unde sa isi plaseze facilitatile de productie. Vrem sa simta atmosfera si schimbarile din fabrica de la Craiova. Sunt cu noi si in alte parti ale lumii si sunt obisnuiti cu astfel de intâlniri in care le vom prezenta planurile noastre si oportunitatile”, a declarat, marti, John Fleming.
 

Potrivit acestuia, la orizontul anului 2012, uzina auto de la Craiova, preluata de Ford in martie 2008, va ajunge sa produca anual 300.000 de automobile si 300.000 de motoare. Mai mult, la Craiova va fi produs un motor mic de inalta tehnologie, care va permite Ford sa ramâna lider in domeniul motoarelor cu emisii scazute de CO2, a precizat reprezentantul companiei. În 2012, uzina de la Craiova va produce doua modele de automobile Ford – Transit Connect, a carui productie va demara in 2009 si un nou model, care va fi fabricat numai la Craiova si care nu va fi noua Fiesta.
 
În data de 21 martie 2008, Ford Motor Company a devenit actionar majoritar al fostului centru de productie auto Automobile Craiova. Aceasta fabrica se alatura altor sapte uzine de asamblare, precum si celor 13 fabrici de productie de motoare, transmisii, turnare, forjare, matritare, piese si componente (incluzând companiile joint venture) din intreaga Europa.
 
Printr-o investitie de 675 milioane euro, Ford s-a angajat in a transforma uzina din Craiova intr-un centru de productie de ultima generatie. Lucrarile de modernizare a fabricii au inceput deja. Proiectele includ instalarea unui sectii noi de constructie caroserii, modernizarea si extinderea capacitatii si flexibilitatii sectiei vopsitorie si, nu in ultimul rând, dotarea zonelor de finisaj si a platoului de retus ale sectiei montaj general cu echipamente noi.
 
La finalul lunii iulie a acestui an, Ford Europa a anuntat planurile sale de infiintare in România a unei Companii Nationale de Vânzari (CNV) care va prelua din august 2010 intreaga responsabilitate a activitatilor de marketing, vânzari si service pentru autovehiculele Ford. Crearea unei Companii Nationale de Vânzari in România vine ca urmare a unei cresteri constante a vânzarilor de autovehicule Ford din ultimii ani si a achizitionarii fabricii de productie din Craiova.
 
Ford se asteapta la cheltuieli de aproximativ un miliard euro pe an in România pentru sustinerea activitatilor de la fabrica din Craiova. Numarul de locuri de munca de la fabrica aproape se va dubla, de la 3.900 in prezent la 7.000. Ford Europa raspunde de producerea, vânzarea si operatiunile de service pentru autovehiculele marcii Ford pe 51 de piete, inclusiv Rusia si Turcia. Primele masini Ford au fost expediate catre Europa in 1903 – acelasi an in care s-a infiintat Ford Motor Company.
 
Ford Europa are acum aproximativ 73.000 de angajati. În plus fata de Ford Motor Credit Company, operatiunile Ford Europa includ Departamentul de Clienti Service Ford si 22 de unitati de fabricatie, inclusiv societati joint venture. Oficialii Ford si reprezentantii a 40 de companii furnizoare vor efectua miercuri o vizita de lucru la uzina de la Craiova.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.