Transelectrica retehnologizeaza statia electrica de la Lacu Sarat

 
Compania Nationala Transelectrica S.A. si Consortiul AREVA Germania – Electromontaj Bucuresti au semnat contractul pentru retehnologizarea statiei electrice de transformare si conexiuni de inalta tensiune Lacu Sarat, valoarea contractului fiind de 33,512 milioane euro, informeaza Transelectrica.
 
Statia electrica de transformare si conexiuni de inalta tensiune 400/220/110/20 kV Lacu Sarat, situata in sud-vestul municipiului Braila, reprezinta un nod energetic important in partea de est a tarii care asigura conexiunile intre partea de sud-est si partea de nord-est a tarii in reteaua de transport al energiei electrice.
 
Statia Lacu Sarat a fost pusa in functiune in doua etape: 1974 (instalatiile de 220 kV, 110 si 20 kV) si 1985 (instalatiile de 400 kV), fiind destinata pentru evacuarea in Sistemul Energetic National a energiei electrice produsa de cele patru grupuri generatoare ale CTE Braila si pentru a asigura distributia energiei electrice catre consumatori industriali din zona Braila cum ar fi Combinatul de Celuloza si Hârtie Chiscani, SNCFR.
 

În conformitate cu prevederile Planului de Perspectiva al Transelectrica si ale Programului de Investitii al Transelectrica, retehnologizarea statiei va demara in 2008 si va avea ca obiect optimizarea schemei electrice primare, modernizarea echipamentului energetic primar si secundar, asigurarea teleconducerii intregii statii de la nivelul Dispecerului Energetic National, pentru a raspunde cerintelor actuale de siguranta functionala si operationala a Sistemului Energetic National.
 
„Retehnologizarea intregii statii 400/220/110/20 kV Lacu Sarat, prin modernizarea echipamentului energetic primar si secundar si optimizarea schemei electrice va crea posibilitatea teleconducerii statiei de la centrele de dispecer centrale si teritoriale, conducând astfel la cresterea calitatii serviciului de transport al energiei electrice, la cresterea sigurantei in deservirea utilizatorilor retelei electrice de transport si la reducerea pe viitor a costurilor de mentenanta, prin monitorizarea si diagnoza de la distanta a tuturor echipamentelor.
 
Deasemenea retehnologizarea statiei 400/220/110/20 kV Lacu Sarat va permite gestionarea evacuarii puterii provenite din energiile regenerabile (eoliana) din zona excedentara Dobrogea”, a declarat cu aceasta ocazie directorul general al Transelectrica, Stelian Alexandru Gal. Valoarea de 33.512.631 euro a contractului va fi suportata integral din sursele proprii ale C.N. Transelectrica S.A., lucrarile fiind programate pentru executie de catre Consortiul AREVA Germania – Electromontaj Bucuresti pe durata a 48 de luni, in perioada 2008 -2012.
 
Transelectrica este Operatorul de Transport si de Sistem din România, care gestioneaza, opereaza, intretine, modernizeaza si dezvolta reteaua de transport care este formata din 77 statii electrice de transformare, cu o capacitate de circa 35.000 MVA, si 8.955 km de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV si 750 kV, aflate in gestiunea a opt sucursale de transport.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.