Uniti in anxietate

0
 
Consiliul European de urgenta dedicat crizei ruso-georgiene nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor, insa nu exista vreun motiv sa credem ca asa se va intâmpla. O criza nu poate fi rezolvata intr-o dupa-amiaza iar diferentele dintre cele 27 de natiuni nu pot fi depasite fara dezamagiri, comenteaza intr-un editorial cotidianul britanic The Guardian. Unii vor declara ca intâlnirea a fost o dezamagire de sfârsit de vara, o dovada in plus a slabiciunii Europei confruntata cu o provocare de politica externa si un reminder al imposibilitatii sale de a actiona coerent in privinta unei probleme importante.
 
Oricine ar extrage insa astfel de concluzii s-ar insela, crede publicatia britanica. Este adevarat, statele membre s-au aratat precaute, iar precautia este intotdeauna mai putin spectaculoasa decât o izbucnire. Ceea ce este important insa este ca, la nivelul UE a existat un acord intre statele membre. Summitul de ieri nu a fost o replica a summit-ului din 2003, atunci când Vechea Europa s-a opus Noii Europe in privinta Americii si a hotarârii Marii Britanii de a invada, alaturi de SUA, Irakul.
 
Merita amintit ca aceia care s-au opus unor actiuni extreme imediate, au avut dreptate, ceea ce ar putea fi valabil si acum, dat fiind ca nu este intotdeauna o dovada de slabiciune sa doresti sa gestionezi o confruntare. Criticii care doreau un rezultat mai consistent al Consiliului ar trebui sa se intrebe de ce acest lucru s-a dovedit imposibil. Nu are nici un rost sa blamezi UE, care este departe de a fi atât de inofensiva, asa cum este adesea caracterizata.
 
Potrivit The Guardian, faptul ca Uniunii ii lipseste acum claritatea in politicile sale este in parte consecinta esecului constitutiei UE si a succesorului sau, Tratatul de la Lisabona. Daca statele membre nu sunt pregatite sa isi sacrifice o parte din suveranitate, UE se va chinui intotdeauna sa vorbeasca pe o singura voce, in special in privinta Rusiei. Ultimele runde de expansiune a UE au creat o fisura in politica fata de Rusia. Aderarea la UE a statelor baltice, a Poloniei si a Republicii Cehe, si regimurile din România si Bulgaria au adus un ton critic relatiilor UE cu Rusia.
 
Daca a demonstrat ceva, summitul de ieri a aratat faptul ca statele membre UE au inceput sa fie constiente de realitatea unei Rusii moderne. Si exista motive pentru ca Europa sa se teama. Acest lucru nu inseamna insa ca intre Europa si Rusia este pur si simplu o batalie a binelui impotriva raului, a democratiei liberale impotriva autocratiei, in cadrul caruia fiecare conflict rece din fosta Uniune Sovietica trebuie readus pe tapet. Pentru UE, cel mai prost rezultat ar fi divizarea.
 
La fel, o actiune ostentativa a liderilor europeni s-ar dovedi inutila. Pentru moment, UE trebuie sa ofere Georgiei ajutor, forte de pastrare a pacii si o diplomatie consistenta si ferma in scopurile sale. O reevaluare mai curajoasa a amenintarii rusesti este necesara, insa summitul de luni nu a fost momentul de a o aborda.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.