BCR: Creşterea economică ar putea depăşi 8% în 2008, dar va scădea cu 2% în 2009

 
Creşterea economică a României ar putea depăşi în 2008 nivelul de 8%, urmând ca, în 2009, să scadă la circa 6%, conform unei Sinteze Macroeconomice, întocmită de BCR Cercetare.
 
Ultimele evoluţii din agricultură arată că România rămâne în continuare dependentă de starea vremii, iar gestionarea acesteia nu stă în puterea ei. Chiar dacă o creştere economică de 9,3%, înregistrată în trimestrul 2, induce riscuri la nivel macroeconomic, o simplă reducere a valorii spre 6%, fără o schimbare a structurii dinspre consum spre un export net pozitiv nu este suficientă pentru diminuarea riscului de supraîncălzire a economiei.
 
În acest sens, eficacitatea politicii monetare este mai redusă pe termen lung, iar România are nevoie de investiţii majore în industria prelucrătoare şi în agricultura pentru creşterea ofertei agregate şi îmbunătăţirea structurii creşterii economice.

 
Creşterea economică din trimestrul al II-lea, de 9,3%, a fost atât peste aşteptările analiştilor, care indicau o cifră de 7,8% cât şi peste estimările BCR, care erau mai optimiste decât media pieţei. În aceste condiţii, probabilitatea ca pe tot anul 2008 să se înregistreze o creştere reală a produsului intern brut de peste 8% devine din ce în ce mai ridicată.
 
Perspectivele pentru trimestrul al III-lea sunt foarte bune, îndeosebi pe seama rezultatelor din agricultură (producţia fizică de grâu a crescut cu circa 150% faţă de 2007 şi este posibil ca valoarea adăugată brută din agricultură să se majoreze cu circa un sfert în trimestrul III).
 
În opinia analiştilor BCR, ultimul trimestru al anului este vizat de anumite riscuri, în special pe partea serviciilor şi a construcţiilor, posibil afectate de politica monetară restrictivă a Băncii Centrale şi de propagarea turbulenţelor de pe pieţele internaţionale. Evoluţia producţiei industriale ar putea rămâne în continuare sub aşteptări, efectul de bază pozitiv din industria energetică determinat de punerea în funcţiune a unui nou reactor nuclear în 2007 estompându-se treptat.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.