Bioetica in atentia Vaticanului: „Este necesara revizuirea conceptului de moarte”

 
Declararea „mortii cerebrale” nu este suficienta pentru a decreta sfârsitul vietii, scrie intr-un editorial, intitulat „Semnele mortii” , organul oficial al Vaticanului, L'Osservatore Romano, citat de La Stampa, care reaminteste faptul ca in urma cu 40 de ani a fost elaborat „Raportul de la Harvard” care a modificat definitia mortii, care de atunci nu se mai bazeaza pe stopul cardiocirculator, ci pe encefalograma plata.
 
„Este vorba de o schimbare radicala a conceptiei privind moartea – observa cotidianul Vaticanului – care a rezolvat problema intreruperii respiratiei artificiale, dar care a facut mai ales posibile transplanturile de organe, acceptate de aproape toate tarile dezvoltate (unde este posibila efectuarea acestora), cu exceptia Japoniei. Si Biserica catolica – continua ziarul – permitând transplantul de organe, accepta implicit aceasta definitie a mortii, dar cu multe rezerve: de pilda, in Statul Cetatea Vaticanului nu este utilizata certificarea mortii cerebrale”.
 

„Justificarea stiintifica a acestei optiuni – continua ziarul – rezida intr-o definitie specifica a sistemului nervos, azi pusa in discutie de noi cercetari, care pun sub semnul indoielii tocmai faptul ca moartea creierului provoaca dezintegrarea trupului. Dupa cum a demonstrat-o in anul 1992 cazul rasunator al unei femei intrata in coma ireversibila si declarata moarta sub aspect cerebral inainte de a se descoperi ca era gravida; atunci s-a hotarât sa i se pastreze sarcina si aceasta a evoluat in mod normal pâna la un avort spontan.
 
Cazul acesta, si altele similare incheiate cu nasterea copilului, au pus in discutie ideea ca in aceasta conditie (de encefalograma plata) este vorba de corpuri deja moarte, cadavre din care sa se preleveze organe”. Potrivit ziarului L'Osservatore Romano, „se pare ca a avut dreptate Jonas atunci când banuia ca noua definitie a mortii era de fapt motivata de interese, adica de necesitatea de organe pentru transplant.
 
Riscul de a confunda coma cu moartea cerebrala – mentioneaza publicatia – este intotdeauna posibil”. Aceasta ingrijorare a fost de altfel exprimata si de cardinalul Ratzinger, in cadrul consistoriului extraordinar din 1991 in referatul privind problema amenintarilor la adresa vietii omului: „Mai târziu, cei pe care boala sau un accident ii va face sa cada intr-o coma „ireversibila”, vor fi adesea impinsi spre moarte pentru a raspunde cererilor de transplanturi de organe sau vor servi si ei experimentelor medicale („cadavre calde”)”, conchide La Stampa.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.