Companiile listate ar trebui sa isi revizuiasca politica de dividende

 
Companiile listate la Bursa de Valori (BVB) ar trebui sa isi revizuiasca politica de acordare de dividende actionarilor, intr-o perioada când Bursa sufera scaderi majore, iar economia României inregistreaza cresteri record si companiile raporteaza rezultate financiare in crestere, considera vicepresedintele BVB, Dan Paul, presedinte al Asociatiei Brokerilor (AB). „Companiile listate trebuie sa ofere mai multa grija fata de investitori la politica de dividende. Investitorii cumpara actiuni ca sa câstige, nu de dragul de a cumpara sau ca sa isi provoace o pierdere personala.
 

Când piata creste, toata lumea se uita la cotatii, atunci vin si cei mai multi investitori, care spera intr-un câstig, dar când piata scade, si in 2008 majoritatea titlurilor listate au scazut, investitorilor nu le mai ramâne decât atractia dividendelor”, a declarat joi (4 septembrie 2008) Dan Paul, intr-o conferinta de presa in care oficialii BVB au incercat sa explice situatia paradoxala de pe piata de capital autohtona, unde cotatiile scad in pofida performantelor economice ale companiilor si la nivel macro.
 
Presedintele AB a atras atentia ca in ultimii ani politica de dividende a companiilor nu a fost deloc atractiva, iar in prezent dobânda oferita de banci a ajuns peste 10%, investitorii pe piata de capital dorind un randament al dividendelor cel putin la fel de mare. Conform indicatorilor prezentati de BVB, companiile non-financiare de la Bursa au inregistrat in prima jumatate a anului 2008 o cifra de afaceri agregata de 20,914 miliarde lei, in crestere cu 45% fata de prima jumatate din 2007, venituri totale de 23,978 miliarde lei, in crestere cu 51%, si un profit net de 2,454 miliarde lei (plus 60%). De asemenea, companiile financiare listate au obtinut performante semnificative – profit net de 946 milioane lei (plus 16%) si venituri totale de 9,373 miliarde lei (plus 71%).
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.