EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Desi merge rau in 2008, BVB este curtata de alte burse

0
 
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este „curtata” in continuare de bursele straine pentru cooperari, interconectari, aliante sau preluari de pachete de actiuni, chiar daca in 2008 se numara printre bursele din lume care au inregistrat cele mai severe scaderi. Presedintele director general al BVB, Stere Farmache, a declarat joi (4 septembrie 2008) intr-o conferinta de presa, ca, cu ocazia achizitionarii unei participatii majoritare la Bursa din Slovenia de catre Bursa din Viena, s-a vazut clar ca exista o tendinta de extindere si consolidare in regiune.
 
„În acest context, chiar când pietele bursiere traverseaza o perioada de criza si au existat comentarii nefavorabile despre BVB, au existat abordari discrete si tatonari in sensul stabilirii unor baze de discutii pentru cooperari cu bursele din regiune si din Europa. Aceasta releva faptul ca BVB are un potential de dezvoltare”, a spus Farmache. Oficialul BVB nu a dezvaluit numele burselor straine, dar a lasat sa se inteleaga ca ar putea fi vorba de bursele din Grecia, Turcia, Austria, cât si de mari operatori bursieri europeni precum Deutsche Boerse, OMX sau Bursa din Londra.
 
Farmache a mentionat ca si BVB are intentii de expansiune in regiune si poate avea pretentii la aliante. El a amintit de faptul ca a facut o oferta pentru preluarea unei participatii importante la Bursa din Slovenia si a mers cu aceasta oferta pâna la o limita pe care a considerat-o rezonabila. Recent, Farmache declara ca Bursa de Valori Bucuresti se uita atent la ce se intâmpla pe pietele de capital din regiune, dar deocamdata nu se gândeste la aliante, ci este concentrata pe dezvoltarea organica, chiar daca a intrat in vizorul burselor internationale inca de acum 2-3 ani.
 

„Abordarea BVB este de a colabora pe proiecte punctuale. Alte proiecte, de genul unei platforme comune sau proiecte strategice care sa schimbe infatisarea bursei vor veni in timp. BVB trebuie sa dobândeasca o masa critica importanta pentru a avea o baza de negociere in orice proces de alianta. Pâna atunci ne uitam atent la ce se intâmpla pe celelalte piete. Politica noastra este wait and see (asteapta si vezi)”, a spus Stere Farmache. Înca din anii 2005-2006, Bursa de Valori Bucuresti a intrat in vizorul burselor internationale in vederea unor fuziuni sau aliante, intr-o perioada in care pietele de capital din intreaga lume sunt cuprinse de o efervescenta a schimbarilor, potrivit analistilor bursieri.
 
În 2006, Bursa de la Atena „curta” bursa autohtona si dorea fuziunea cu BVB (practic o preluare tinând cont ca are o capitalizare de sapte ori mai mare) in vederea crearii unei noi burse regionale unificate, in timp ce Bursa de la Viena ar vrea o cooperare strânsa cu BVB, pe proiecte si indici bursieri. Acum doi ani, la cea de-a treia editie a Forumului Financiar Sud-Est European, presedintele Bursei de Valori Atena, Spyros Capralos, a lansat o invitatie clara bursei de la Bucuresti pentru a adera la o bursa comuna. „Trebuie sa ajungem la o bursa comuna pentru a crea o piata in premiera in aceasta parte a Europei. Acesta este drumul pe care trebuie sa mergem si speram sa facem aceasta calatorie impreuna”, a spus Capralos.
 
Oficialul grec a afirmat la momentul respectiv ca BVB pare o bursa bine organizata, cu infrastructura moderna, intr-o tara cu potential de dezvoltare, iar o bursa regionala unificata ar conduce la scaderea costurilor, vizibilitate mai mare in fata investitorilor straini, capitaluri mai ieftine pentru companiile listate. Reprezentantii BVB au fost intotdeauna usor rezervati fata de aceste variante propuse de bursele straine si s-au concentrat pe procesul de consolidare interna si pe dezvoltarea prin forte proprii, pentru ca bursa autohtona sa poata aspira la un loc privilegiat in viitoarea arhitectura europeana.
 
Observatorii pietei de capital considera ca bursele reprezinta un fel de monopoluri nationale, sunt bariere legale, sunt traditii, si este necesara o atentie sporita la aceste elemente, care pot fi obstacole. Autoritatile române au afirmat, in mod constant, ca discutia despre o bursa regionala unificata este prematura, nu numai pentru ca este o zona eterogena din punct de vedere al dezvoltarii economice, dar si pentru ca atunci când se reunesc mai multe piete de capital mai degraba se aduna dezavantajele, iar problemele dintr-o tara contamineaza intreaga piata.
Mai mult, analistii apreciaza ca, daca in ultimii ani ar fi existat o bursa regionala unificata, componenta româneasca nu ar mai fi avut aceeasi evolutie spectaculoasa din anii 2004-2007, ci ar fi fost mult mai liniara.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.