Efectele noilor masuri de creditare ale BNR se vor resimti din 2009

 
Efectele masurilor administrative recent adoptate de Banca Nationala a României, menite sa reduca ritmul de crestere a creditelor retail, se vor resimti in special din 2009, considera specialistii BCR Cercetare. Conform Sintezei Macroeconomice realizate de acestia, impactul major se va resimti la nivelul creditelor in valuta, care vor suporta o dubla constrângere din punct de vedere al fundamentarii nivelurilor maxime admise pentru gradul de indatorare a clientilor, o constrângere determinata de cea mai mare crestere a dobânzilor si comisioanelor si o alta constrângere indusa de nivelul cel mai depreciat al monedei nationale in raport cu moneda in care este contractat creditul.
 
Este posibil ca impactul noului regulament asupra ritmului de crestere a creditului retail sa fie mai puternic decât cresterile succesive ale dobânzii de politica monetara de pâna in prezent. Din acest motiv, specialistii BCR considera ca, pe termen mediu, probabilitatea de relaxare a politicii monetare prin reducerea dobânzii cheie este mai ridicata decât probabilitatea de relaxare a politicii monetare prin renuntarea la o parte din masurile administrative.
 
De asemenea, reprezentantii BCR Cercetare estimeaza ca efectele regulamentului BNR se vor resimti in special in 2009, iar incetinirea creditului retail va fi accentuata prin comparatie cu anii precedenti. Masura adoptata in luna februarie, privind majorarea provizioanelor la creditele in valuta destinate debitorilor expusi riscului valutar nu a avut efectele scontate si astfel Banca Centrala a considerat ca noi decizii administrative se impun. De altfel, aceste masuri au fost anticipate BCR inca din lunile anterioare. La nivel macroeconomic, efectele pozitive conexe vor viza deficitul comercial pe segmentul importurilor de bunuri de larg consum destinate gospodariilor populatiei.
 

Cresterea mai lenta a importurilor din primele sase luni a avut printre cauze atingerea unui anumit nivel de maturitate a pietei bunurilor de larg consum si deprecierea monedei nationale. În conditiile in care decizia Bancii Centrale se va suprapune peste trendul pozitiv deja existent, este de asteptat ca vulnerabilitatea externa a României, principalul motiv de ingrijorare a agentiilor de rating si a analistilor externi, sa se diminueze.
 
Ramâne de vazut daca aceasta masura administrativa va avea un efect mai pronuntat asupra creditelor de consum, unul dintre motoarele cresterii consumului gospodariilor populatiei in ultimele trimestre, sau daca nu va afecta mai mult creditul ipotecar. Chiar si fara aceasta masura administrativa, ritmul anual de crestere a creditului retail s-ar fi redus pe seama unui efect de baza (la jumatatea anului 2007 au fost adoptate modificarile privind pragul maxim de indatorare a clientilor retail).
 
Într-un scenariu mai pesimist, aceste masuri ar putea conduce la o frânare mai abrupta a cresterii economice in 2009, o ipoteza de lucru neutra indicând numai o incetinire moderata. Este important de mentionat ca nivelul cresterii economice din 2009 ar putea fi privit dintr-un unghi gresit de catre analistii externi si s-ar putea realiza o extrapolare mecanica pentru 2010, incorecta in opinia expertilor BCR, similara cu estimarile liniare (pe baza ultimilor 2 ani) prezentate in urma cu mai putin de un an, cu privire la cresterea deficitului de cont curent pâna la 17,5% din PIB in 2008.
 
În acest context, modul in care Banca Centrala va folosi pârghiile monetare in 2009 devine din ce in ce mai important. Masurile recente ale Bancii Centrale, precum si cresterea economica exceptionala din 2008, pun sub observatie estimarea autorilor studiului cu privire la o crestere economica de 6% in 2009, existând posibilitatea revizuirii in sens negativ pâna la finele anului.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.