Firmele de mobila românesti, supuse unor audituri pe probleme de siguranta a muncii

 
Un numar de 15 companii producatoare de mobila din România vor fi supuse, incepând din luna septembrie, unor audituri profunde, exhaustive, care vor viza sanatatea si siguranta la locul de munca, a anuntat joi (4 septembrie 2008) intr-un seminar, Pavlos Kimtsaris, consilier pe probleme economice in cadrul Uniunii Europene a Mobilei (UEA). El a explicat ca un expert britanic specializat in sanatate si siguranta la locul de munca va vizita cele 15 firme, va pune intrebari in domeniul vizat si apoi va face recomandari.
 
Un astfel de audit incepe cu o intâlnire cu reprezentantii firmei, un tur al locului, o sedinta de concluzie, documentare, analiza dosarelor, toate acestea fiind urmate de propuneri, sugestii si calculul costurilor pentru implementarea recomandarilor. Kimtsaris a indemnat firmele românesti sa se inscrie la audit, deoarece rapoartele intocmite de expertul britanic nu vor fi date publicitatii, ci vor fi predate fiecarei societati in parte. De asemenea, pe lânga recomandari, specialistul va furniza companiei si informatii asupra modului in care aceasta va putea obtine finantari pentru investitii prin intermediul fondurilor structurale.
 

Consilierul UEA a precizat ca aceste audituri se vor realiza in cadrul proiectului FACTS II, propus de Uniunea Europeana a Mobilei, proiect ce se inscrie in programul de Sustinere in Afaceri, dezvoltat de Comisia Europeana, care abordeaza in mod specific problema transferului acquis-ului legislativ al UE firmelor si organizatiilor reprezentative de afaceri. Lista directivelor specifice sectorului cuprinde 22 de astfel de documente. Proiectul FACTS II urmareste sa ajute membrii sai din tarile nou intrate in UE si din statele candidate sa invete despre acquis-ul UE specific din sector.
 
Acest proiect se adreseaza României, Bulgariei, Croatiei si Turciei – ultimele doua fiind tari candidate. Pavlos Kimtsaris a subliniat ca astfel de audituri in profunzime au fost realizate si in Bulgaria, in 10 companii producatoare de mobila, in timp ce in Croatia si Turcia vor avea mai mult caracter informativ. Partenerii acestui proiect sunt in numar de 4, câte unul din fiecare tara careia i se adreseaza proiectul, in cazul României fiind vorba despre Asociatia Producatorilor de Mobila din România (APMR). Activitatea fiecarui partener la nivel local va presupune traducerea instrumentelor de audit, traducerea documentatiei, instruirea persoanelor care vor desfasura activitatea de audit, organizarea auditurilor etc.
 
În afara celor 15 companii care vor dori sa se supuna activitatii de audit, celelalte vor putea participa on-line la aceste audituri pe site-ul www.ueanet.com/FACTS2, unde vor mai gasi in limba româna Ghidul FACTS2, un buletin informativ, precum si alte informatii de interes.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.