EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

GUAM: sprijin sub forma lui Cheney

0
 
„Turneul lui Richard Cheney prin tarile GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Republica Moldova) este menit sa sublinieze dorinta SUA de a slabi influenta Rusiei in aceasta regiune importanta din punct de vedere strategic”, a declarat, pentru cotidianul rus Strana, vicepresedintele Centrului pentru tehnologii politice de la Moscova, Alexei Makarkin.
 
Potrivit analistului rus, dupa recentele evenimente tragice din Osetia de Sud, Administratia Bush si-a intetit in mod brusc eforturile in vederea includerii Georgiei, Azerbaidjanului si Ucrainei pe orbita influentei americane. „În acest context, turneul lui Cheney in aceste trei tari capata o conotatie speciala”, subliniaza Makarkin. În timpul negocierilor de la Baku, Cheney va discuta pe marginea exporturilor de hidrocarburi caspice in tarile Europei.
 
În ceea ce priveste Georgia si Ucraina, vicepresedintele american va incerca sa-i convinga pe liderii acestor tari de faptul ca usile Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) se vor deschide in fata lor foarte curând. De ce Richard Cheney nu va vizita si capitala Republicii Moldova, a patra tara din GUAM? Potrivit lui Makarkin, „in ultimul timp, conducerea Republicii Moldova a facut o serie de gesturi orientate spre consolidarea relatiilor strânse cu Rusia”.
 

„De asemenea, liderul moldovean Voronin s-a distantat de retorica antiruseasca, care s-a propagat in Europa si SUA dupa evenimentele din Georgia. Iata de ce Richard Cheney nu a riscat sa viziteze Chisinaul”, explica analistul rus. Strana subliniaza ca este pentru prima data când Cheney viziteaza Georgia si Azerbaidjan. Totusi, o sursa din cadrul Administratiei Bush le-a amintit jurnalistilor ca Cheney se cunoaste cu presedintele Azerbaidjanului, Iliham Aliev, inca de pe vremea când acesta era ministru al petrolului in tara sa.
 
Potrivit sursei, in timpul intrevederii Cheney-Aliev se va discuta pe marginea situatiei din Georgia, a cooperarii dintre cele doua tari in contracararea terorismului, a problemelor privind livrarile de resurse energetice din Azerbaidjan pe pietele internationale, precum si a reglementarii conflictului dintre Azerbaidjan si Armenia. Joi, Cheney va desfasura, la Tbilisi, negocieri cu Mihail Saakasvili. Partile vor discuta despre posibilitatile majorarii sprijinului financiar si militar acordat Georgiei de Washington.
 
În aceeasi zi, Cheney va sosi in Ucraina, unde va avea negocieri cu presedintele Viktor Iuscenko si premierul Iulia Timosenko. Potrivit unui inalt reprezentant al Administratiei Bush, vizita lui Cheney in cele trei tari ale GUAM este menita sa le asigure de interesul profund al SUA in aceasta regiune si de intentia ferma a americanilor de a-si mentine cooperarea cu ele.
 
„Aparitia vicepresedintelui SUA in locuri unde d-lui nu mai fusese reprezinta un gest de sprijinire. Nu as subevalua importanta unui asemenea semnal din partea vicepresedintelui si presedintelui (SUA), care a gasit de cuviinta sa-l trimita pe d-nul Cheney in aceasta regiune, cu o asemenea misiune, in toiul unei asemenea crize”, a subliniat reprezentantul oficial al Administratiei Bush, citat in final de Strana in conditii de anonimat.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.