EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Iaşi: Simirad, împotriva achitării de către CJ a datoriilor RAJAC

0
 
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Constantin Simirad, intenţionează să deschidă o acţiune în instanţă din cauza unei datorii în valoare de peste 8,6 milioane de lei.
Simirad afirmă că reprezentanţii Direcţiei Finanţelor Publice au pus sechestru pe banii CJ aflaţi în trezorerie din cauza unei datorii care a ajuns la 8.609.842 lei.
Potrivit lui Simirad, datoria reprezintă un împrumut contractat în anul 2000 de fosta Regie Autonomă Judeţeană de Apă Canal (RAJAC), în valoare de 1,5 milioane de lei, la care CJ Iaşi a fost garant. Întrucât banii nu au fost achitaţi, recent, pe adresa CJ Iaşi a sosit un ordin de executare silită, în care se menţiona că datoria şi penalităţile au ajuns la peste 8,6 milioane de lei.
 

Constantin Simirad a declarat că de la preluarea mandatului de preşedinte al CJ nu a solicitat efectuarea unui audit, întrucât "ar fi durat vreo 7-8 luni". El a spus însă că, în opinia sa, principalul vinovat este fostul coleg de partid Lucian Flaişer, care, înaintea campaniei electorale pentru alegerile locale, a trecut la PD-L.
"Cei care au ocupat până acum funcţia de conducere în CJ Iaşi sunt vinovaţi. Toţi funcţionarii spun că fostul preşedinte, Lucian Flaişer, a refuzat sistematic să plătească aceste restanţe. Voi cere în instanţă tragerea la răspundere a vinovaţilor, după ce, în prealabil, voi solicita un audit" – a afirmat preşedintele CJ Iaşi.
 
Conform afirmaţiilor lui Simirad, CJ Iaşi nu ar fi trebuit să achite 8,6 milioane de lei dacă predecesorul său ar fi achitat cei 1,5 milioane de lei, după care ar fi deschis o acţiune în instanţă.
Datoria RAJAC a apărut ca urmare a contractului încheiat între conducerea regiei, reprezentată la acea vreme de actualul primar social-democrat, Gheorghe Nichita, şi firma germană Mannesmann. Contractul prevedea retehnologizarea Staţiei de epurare a municipiului reşedinţă cu echipamente în valoare de 24,25 milioane de mărci germane.
 
Un an mai târziu, în 2001, un control efectuat de Corpul de control al primului-ministru privind clarificarea modului de derulare a investiţiei pentru retehnologizarea staţiei de epurare a arătat că nu a fost respectată procedura legală pentru achiziţiile publice în cazul RAJAC Iaşi – Mannesmann. Contractul a fost modificat de opt ori, timp în care s-au achitat 14 milioane de mărci germane pe echipamente care nu au fost utilizate nici până acum.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.