EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

În 2015, apa ar putea fi prea scumpa pentru 40% din polonezi

0
 
Daca in Polonia nu va fi elaborata o strategie de modernizare a infrastructurii apa-canalizare, atunci 40% din polonezi nu-si vor putea permite probabil sa plateasca facturile la apa in 2015 – considera presedintele IGWP (Camera Economica "Canalizarea poloneza"), Stanis³aw Drzewiecki, informeaza PAP.
 
"Perspectiva anului 2015 nu este deloc interesanta. Se dovedeste ca 40% din societatea poloneza va depasi venitul total disponibil pe familie, adica nu va avea posibilitatea sa plateasca facturile pentru apa si canalizare" – a declarat marti intr-o conferinta Drzewiecki. În tarile UE se presupune ca, daca procentul din venit alocat apei este de 4%, majoritatea gospodariilor isi pot permite sa plateasca.
 
În prezent, el oscileaza in Polonia intre 3 si 4%, in functie de oras sau regiune. Presedintele Camerei Economice a explicat ca, aderând la Uniunea Europeana, Polonia s-a obligat sa indeplineasca cerintele directivelor privind epurarea apei uzate comunale la termenele si in perioadele inscrise in Tratatul de Aderare. Asta inseamna ca, pâna in 2015, toate aglomeratiile din Polonia trebuie sa fie inzestrate cu sisteme de canalizare colectiva si instalatii de epurare a apei uzate.
 

În plus, Tratatul impune Poloniei o modernizare temeinica a instalatiilor de apa si canalizare deja existente si indeplinirea normelor europene privind puritatea apei, atât a celei potabile, cât si a celei din instalatiile de epurare. Aceste investitii sunt partial finantate din fonduri UE, iar restul din platile pentru apa si canalizare (adica sunt acoperite de beneficiarii apei). În opinia presedintelui, Polonia sufera din cauza lipsei unei administrari strategice a modernizarii infrastructurii apa-canalizare, in acelasi timp nu isi indeplineste obligatiile continute in tratat.
 
"Suntem in pericol de a primi penalitati aspre din partea UE", a adaugat acesta. În opinia presedintelui, Polonia si-a asumat obligatii prea mari, intr-un timp foarte scurt. Cererea masiva de pe piata constructiilor (rezultata chiar si numai din investitiile legate de Euro 2012) a provocat o puternica crestere a preturilor serviciilor si materialelor de constructii. Drept urmare, au crescut costurile planificate ale investitiilor.
 
Pentru ca suma subventiilor UE este fixa, trebuie majorata participarea personala (adica taxele pentru apa in gospodarii). Dupa cum a explicat Drzewiecki, pretul apei poate creste astfel de câteva ori in urmatorii ani. În opinia lui Drzewiecki, in Polonia trebuie realizata o noua redistribuire a fondurilor UE, care poate determina o transferare a banilor de la proiecte care nu vor fi sau nu pot fi realizate (de pilda, din cauza unor restrictii legale sau de mediu) la proiecte din domeniul protectiei mediului.
 
În acest fel s-ar putea echilibra finantarea investitiilor in mediu, adica s-ar putea creste participarea fondurilor UE si reduce participarea personala.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.