În timp ce unele suprafete din Olanda urca, altele coboara

 
Înregistrarile din satelit au demonstrat ca solul provinciei olandeze Limburg (sudul Olandei) nu este asa de stabil cum se credea, pe alocuri fiind observate ridicari ale terenului, in timp ce in alte parti ale Olandei solul coboara, afirma profesorul Ramon Hanssen in discursul tinut miercuri (3 septembrie 2008) la Universitatea Tehnica din Delft (provincia Zuid-Holland, din vestul tarii), scrie publicatia olandeza Blik op Nieuws.
 
Noua tehnologie a permis de asemenea cartografierea mai buna a miscarilor de coborâre a solului in provinciile Groningen (nord-est) si Noord-Holland (nord-vestul Olandei), satelitii fiind capabili sa masoare miscari ale solului de pâna la câtiva milimetri. Prin exploatarea carbunelui, solul provinciei Zuid-Limburg (Limburg Sud) s-a scufundat puternic pâna in anii '70, cu ajutorul tehnologiei actuale prin satelit constatându-se acum o ridicare puternica a solului, cu pâna la 10 cm.
in 15 ani, probabil din cauza cresterii nivelului apei freatice in minele din zona.
 
Conform expertilor din echipa lui Hanssen, este interesant faptul ca aceasta ridicare nu este uniforma pe intreg teritoriul ci pare sa aiba loc de la zona minelor din est in directia vest. În apropierea faliilor ar putea aparea conform lui Hanssen situatii periculoase, mai ales acolo unde, ca de exemplu la Geleen (provincia Limburg), au loc activitati industriale. Si in alte zone, precum Heerlen, Brunssum sau Kerkrade (localitati din aceeasi provincie) au fost observate miscari insemnate ale solului, care pot avea influenta asupra infrastructurii si constructiilor.
 
Echipa lui Hanssen cerceteaza cu ajutorul tehnicilor radar miscarile suprafetei terestre, ceea ce actualmente se poate realiza cu precizie milimetrica. Astfel, a fost cartografiata coborârea solului in zona Groningen si Waddenzee (zona maritima de coasta, care se intinde de-a lungul coastelor Marii Nordului, de la Helder in Olanda si pâna la Esbjerg in Danemarca), aflata in legatura cu exploatarea gazului, aceasta metoda facând posibila verificarea independenta a metodei traditionale dar controversate a masurarii nivelului apei, afirma Hanssen.
 
Echipa de cercetatori de la Delft a mai descoperit recent ca solul din jurul orasului Alkmaar (provincia Noord-Holland) se scufunda iar prin aceasta coborâre are loc si o scufundare in directie oblica a digului de aparare din zona fostei paduri Hondsbosch, Hondsbossche Zeewering, cu câte 1 cm. la fiecare 5 ani, acest dig fiind unul din cele 10 verigi slabe ale sistemul de aparare a coastelor Olandei. Cu ajutorul acelorasi observatii prin satelit, administratia digurilor poate beneficia incontinuu de informatii despre starea acestora, satelitii survolând aproape saptamânal aceleasi zone, adauga Hanssen.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.