EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Investitiile in terenuri agricole, in continuare avantajoase

0
 
Investitiile in terenuri agricole continua sa fie foarte avantajoase, in conditiile in care in sud-estul Europei, si mai ales in România, vremea speculatiilor imobiliare pe anumite segmente a cam trecut, randamentele nemaifiind la fel de ridicate in comparatie cu cele obtinute in urma cu 4-5 ani, conform unui studiu al EuroMetropola. Totusi, investitiile in terenuri agricole continua sa fie foarte avantajoase, si nu numai pentru binecunoscutul artificiu privind achizitia de teren agricol la un pret de mic, scoaterea din circuitul agricol si revânzarea la suprapret, cât si pentru practicarea activitatilor agricole.
 
Investitorii straini dornici sa acceseze acest segment cauta in general suprafete generoase de teren, comasate intr-o proportie cat mai mare, o caracteristica obligatorie pe care nu toate terenurile o indeplinesc. Intuind aceasta nevoie a cumparatorilor, cunoscatorii zonei au gasit o cale pentru a le veni in intâmpinare si pentru a scoate profit. Astfel, manadatarii conving cât mai multi proprietari de terenuri invecinate sa vânda aceluiasi cumparator si se ocupa apoi personal de intreaga tranzactie. În acest fel investitorul nu interactioneaza niciodata in mod direct cu toti proprietarii (pot fi zeci), ci numai cu un manadatar al lor, care are imputernicirea de a finaliza vânzarea.
 
Tranzactia unei suprafete de 15.000 ha se poate intinde si pe durata a câteva luni, suprafata maxima care se poate vinde intr-o saptamâna fiind de 500 ha (suprafata maxima care se poate inscrie in cartea funciara). Una dintre cele mai atractive oferte ale momentului se afla in judetul Galati (12.000 ha comasate 100%), cu posibilitatea de extindere pâna la 30.000 ha. Solul este ideal pentru culturile de porumb, floarea-soarelui si grâu, pretul fiind de 3.000 euro/ha, un avantaj major fiind acela ca pe acest teren se afla si o salba de lacuri ce pot fi exploatate dupa concesionare.

 
Regula „locatiei” este general valabila in imobiliare, iar terenurile agricole nu fac exceptie: cu cât sunt amplasate mai aproape de orasele mari, cu atât sunt mai scumpe. Toate forurile internationale incurajeaza deblocarea terenurilor agricole nefolosite din sud-estul Europei si din fostul bloc sovietic, constientizând ca investitiile in aceste baze agricole ar putea reduce criza alimentara globala, insa interesul declarat al investitorilor pentru aceste suprafete mari a influentat foarte mult cresterea preturilor.
 
Spre exemplu, spre Giurgiu, 4.700 ha comasate integral sunt de vânzare la pretul de 7.000 euro/ha, iar la 70 km de Bucuresti, foarte aproape de Autostrada Soarelui, 1.600 ha pe care se afla si un lac, se vând pentru 20.000 euro/ ha, datorita pozitiei, acest teren fiind ideal pentru productia de energie eoliana, cea mai in voga afacere a momentului.
 
Investitorii care cumpara terenuri cu suprafete mari pentru agricultura sunt foarte atenti in procesul de selectie la detalii precum starea infrastructurii, canalele de irigatie functionale disponibile, depozite existente pe teren si alte facilitati pe care le pot intrebuinta dupa investitii minime. În ceea ce priveste forta de munca, aceasta provine in mare parte din localitatile din apropiere, insa investitori danezi si francezi prefera sa-si aduca ingineri straini.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.