EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Moscova a generat separatismele

0
 
Autoritati, politicieni si intelectuali au promovat in vremurile URSS diferitele miscari separatiste proruse ca forma de a frâna secesionismul in insasi Uniunea Sovietica. Regimurile separatiste din Abhazia si Osetia de Sud, a caror independenta a fost recunoscuta de Kremlin, au fost zamislite de Moscova inca din vremurile sovietice, crescute apoi, finantate si chiar aparate cu armele de Rusia, noteaza ziarul spaniol Diario de Sevilla.
 
Cele doua provincii impartasesc aceeasi dorinta declarata de a se uni Rusiei: Abhazia ca republica federala si Osetia de Sud integrându-se in vecina sa rusa Osetia de Nord. Acestea sunt poate diferentele fundamentale intre Osetia de Sud si Abhazia fata de Kosovo, pe care Moscova il invoca drept precedent si ca exemplu de „dubla masura” aplicat de Occident in problema separatismelor si autodeterminarii. "Recunoasterea paternitatii", a intitulat ziarul digital Grani.ru declaratia presedintelui Rusiei, Dimitri Medvedev.
 
În mijlocul euforiei declansate de Rusia prin micul sau razboi victorios impotriva Georgiei vocile critice, asemeni celei a cotidianului Grani.ru de abia se mai aud. Nu este deci de mirare ca majoritatea rusilor sa fie convinsi ca intrând cu trupele in Osetia de Sud la 8 august "Georgia a agresat Rusia”, având in vedere ca din acea zi singurul lucru pe care il aud este ca Rusia s-a vazut obligata sa-si apere "cetatenii".
 
Si foarte putini isi mai amintesc cum in ultimii ani URSS, sfâsâiata de nationalismele republicilor sale federale, când la Kremlin s-a lansat ideea de a frâna secesionismul in Rusia semanând separatismul in sânul sau. Astfel, in grupul parlamentar Soyuz (Uniune), care sustinea integritatea URSS, au aparut ideologi si lideri ai unor viitoare focare separatiste din republicile pe atunci sovietice.
În republicile baltice au aparut miscari in populatia rusofona; in Republica Moldova separatismele transnistrenilor si gagauzilor; in Ucraina problemele din Crimeea si regiunile rusofone; iar in Kazahstan, miscarea cazacilor din Urali in regiunile din nord unde locuitorii autohtoni sunt o minoritate.

 
A fost in acest context când Osetia de Sud, in vremurile sovietice regiune autonoma in cadrul Georgia, s-a proclamat republica autonoma mai intâi, apoi si-a declarat suveranitatea, iar mai târziu independenta. Pe vremea aceea, inca in timpul URSS, când controlul armelor de catre Armata Rosie era total, a fost o adevarata surpriza când politistii trimisi de autoritatile din Georgia s-au trezit la Thinvali sub focul intens al mitralierelor. La fel de mare a fost si surpriza georgienilor din Abhazia, când in 1993 militiile separatiste, inarmate pâna atunci cu echipamente ale politiei locale au folosit tancuri si avioane de asalt.
 
Sprijinul militar rus nu s-a limitat doar la furnizarea de arme. De partea abhaza nu au luptat doar piloti, artileristi sau tanchisti, ci si trupe regulate si comandouri de elita. Apoi, Rusia si-a asumat rolul de mediator in ambele conflicte, iar trupele sale rolul de "pacificatoare". În cazul Osetiei de Sud, printr-un acord bilateral cu Georgia ce recomanda fortelor de pace comune "dezarmarea grupurilor paramilitare ilegale"; iar Abhazia, sub mandat al comunitatii postsovietice condus de Moscova.
 
Practic, prezenta sa a servit pentru ca ambele regimuri separatiste, care nu au decât frontiere cu Georgia si Rusia, sa-si creeze propriile forte armate dotate inclusiv cu armament greu si rachete. Simultan, Rusia a inceput impartirea de pasapoarte in ambele regiuni separatiste, ai caror locuitori sunt deja covârsitor cetateni rusi ce primesc salariile si pensiile in ruble.
 
Între argumentele Rusiei in favoarea recunoasterii independentei Osetiei de Sud si Abhaziei figureaza cel de a fi evitat "exterminarea" acestor popoare, victime ale "genocidului" Georgiei. Totusi, cu sprijinul trupelor rusesti, Abhazia, unde populatia autohtona nu depasea 17%, a fortat expulzarea de pe teritoriul sau a zeci de mii de georgieni care in vremurile URSS constituiau 46% dintre locuitori.
 
În acelasi fel, ultimele evenimente tragice din Osetia de Sud au servit pentru expulzarea din teritoriu aproape a tuturor georgienilor care constituiau aproximativ 30% din populatie. Între timp, la Moscova sunt unii care isi mai amintesc de cuvintele lui Vladimir Putin, ca „dezmembrarea URSS a fost cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului al XX-lea", pentru a avertiza ca tentativele de a o resuscita ar fi cea mai mare prostie a secolului XXI.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.