Numarul somerilor a crescut neasteptat in Statele Unite

 
Numarul celor care solicita ajutor de somaj in Statele Unite a crescut neasteptat saptamâna trecuta, dupa trei saptamâni de declin, a anuntat joi (4 septembrie 2008) Ministerul Muncii, transmite AP. Numarul de cereri pentru asigurarea de somaj a crescut cu 15.000 fata de saptamâna precedenta, ajungând la 444.000, in timp ce economistii se asteptau ca numarul somerilor sa scada la 420.000.
 
Aceasta crestere indica faptul ca piata fortei de munca este afectata de incetinirea economica a Statelor Unite. Daca numarul de cereri pentru asigurarea de somaj depaseste 400.000, atunci economia incetineste, apreciaza economistii. Anul trecut, in aceeasi saptamâna, numarul cererilor era de 320.000. Numarul persoanelor care continua sa primeasca ajutor de somaj a crescut usor, la 3,44 milioane in a treia saptamâna din luna august, cu 6.000 mai mult decât in saptamâna precedenta.

 
Ministerul Muncii a raportat ca productivitatea (valoarea productiei pentru fiecare ora de munca) a crescut la 4,3% in ritm anual in trimestrul doi din 2008, peste asteptarile economistilor. Si costurile cu forta de munca au scazut cu 0,5%. Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) si-a revizuit in crestere estimarile referitoare la ritmul de crestere economica in SUA inregistrat in acest an, la 1,8% fata de 1,2% anterior.
 
Si in acest caz revizuirea se datoreaza cifrelor referitoare la ritmul de crestere inregistrat in al doilea trimestru al acestui an. Recent autoritatile americane au revizuit cifrele referitoare la cresterea Produsului Intern Brut in al doilea trimestru la 3,3% de la 1,9% cât s-a anuntat initial. Desi OECD nu exclude in totalitate posibilitatea intrarii in recesiune a economiei americane in acest an, prognozele Organizatiei pentru trimestrele 3 si 4 au in vedere o crestere in ritm anual de 0,9 si respectiv 0,7%.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.