Numarul turistilor care au plecat in strainatate a crescut cu minim 25%

 
Cele peste 700 de firme membre ale Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) au obtinut, in 2007, o cifra de afaceri cumulata de 4,45 de miliarde de lei (1,25 miliarde de euro), potrivit datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului, a declarat joi (4 septembrie 2008) intr-o conferinta de presa, Dragos Anastasiu, presedintele ANAT. Agentii economici ANAT au 16.035 de angajati, din care agentiile de turism au peste 11.000.
 
„Sezonul estival 2008 se afla inainte de final. Putem spune ca a fost unul bun, caracterizat de o crestere, in special pe outgoing, pe segmentul zborurilor charter”, sustine presedintele ANAT. Numarul turistilor care au plecat in strainatate a crescut cu minim 25% fata de anul trecut. „Daca in topul destinatiilor s-a aflat tot Grecia, la fel ca in ultimii ani, cea mai mare crestere a fost inregistrata de Turcia, destinatia pe care au marsat multi operatori. Desi a ramas o destinatie solicitata, Bulgaria a stationat in cel mai fericit caz.
 
Printre destinatiile care au fost bine promovate dar nu au mers asa de bine, inregistrând o usoara scadere fata de anul precedent, se numara Corfu (Grecia)”, a mentionat sursa citata. În privinta Litoralului Marii Negre, anul acesta, touroperatorii au estimat, pâna in prezent, cresteri cuprinse intre 5 si 20%, fata de anul precedent. Potrivit touroperatorilor importanti, in perioada 1 mai – 15 iunie a crescut numarul turistilor sositi pe litoral, trend ce se mentine si la sfârsit de sezon – in septembrie.
 
„Românii au inceput, in sfârsit, sa isi rezerve din timp pachetele turistice si sa nu mai astepte finalul de sezon. Spre deosebire de anii trecuti, in 2008 hotelierii au fost receptivi la eforturile ANAT in ce priveste prelungirea sezonului turistic pe litoral”, sustine Dragos Anastasiu. Comparativ cu anii trecuti, in 2008, mult mai multe hoteluri de pe litoral isi vor inchide usile dupa 1 octombrie, in conditiile in care pâna acum o faceau la 15 septembrie sau mai devreme.
 

De asemenea, acesta a fost primul sezon cu hoteluri all-inclusive promovate strict pe piata româneasca. Totodata, circa 50 de hoteluri de pe litoral vor participa la programul „Litoralul pentru toti” al Asociatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului „Litoral”, care se desfasoara in perioada 1 septembrie – 15 octombrie. Hotelurile care participa la program au disponibile 6.000 de locuri de cazare, iar tarifele pentru un sejur sunt cuprinse intre 159 si 380 lei, in functie de clasificarea unitatii de cazare.
 
În pofida faptului ca hotelurile isi incep activitatea mai devreme si se vor inchide mai târziu, multi agenti economici (terase, restaurante, magazine, discoteci) nu tin pasul cu extinderea capetelor de sezon. „În aceste conditii ar fi necesar ca autoritatile locale sa oblige agentii economici sa isi inceapa activitatea de la startul oficial al sezonului si sa-si incheie activitatea odata cu hotelurile. Desi dupa 15 septembrie poate ca nu va mai fi vreme de plaja, turistii vor fi atrasi de evenimente, entertainment si odihna la preturi sensibil mai mici decât in alte locatii din România”, propune presedintele ANAT, Dragos Atanasiu.
 
Numarul strainilor prezenti pe litoralul românesc inregistreaza o scadere fata de anul precedent cu circa 20%, in special din cauza diminuarii numarului de turisti germani si scandinavi si din cauza faptului ca anul trecut TUI a decis retragerea de pe piata româneasca. În acest an, nu mai exista zboruri charter directe, turistii straini care vin pe Litoralul românesc fiind transferati de pe aeroportul din Varna. Exista doar un charter dinspre Rusia. „A fost un an slab pentru incoming, insa, e o realitate, hotelierii prefera turistii români, care sunt mult mai cheltuitori dar si mai putin pretentiosi, nefiind inca obisnuiti sa se plânga.
 
Multi români aleg turismul de weekend”, afirma reprezentantul Agentiilor de Turism. Membrii ANAT considera ca in acest an nu a existat, propriu-zis, nici un fel de promovare reala sustinuta la nivel guvernamental pentru Litoralul Românesc. Pentru imbunatatirea situatiei, ANAT sustine ca este nevoie de coerenta de decizii, de asigurarea sezonului intre 1 mai si 1 octombrie, precum si de un mai bun raport pret-calitate. De asemenea, este nevoie de o mai puternica promovare internationala. În acest an, vor fi cel mult 100.000 de turisti straini pe Litoralul românesc al Marii Negre, din tari precum Germania, Franta, tarile ex-sovietice (Ucraina, Rusia, Belarus, Republica Moldova) si Italia.
 
În acesta vara, membrii ANAT au initiat si o campanie de ajutorare a sinistratilor. Astfel, presedintele Consiliului Regional ANAT NE,Grigore Alexa, a coordonat, miercuri, 3 septembrie, actiunea „Moldova plânge”, prin intermediul careia au fost donate frigidere si aragaze la 70 de familii afectate de inundatii din localitatea Radauti Prut. Donatia, in valoare de 80.000 de lei, a fost asigurata de 59 de agentii de turism membre ANAT. O analiza finala a sezonului estival va fi facuta in cadrul Bursei de turism ce va avea loc la Mamaia in a doua jumatate a lunii septembrie.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.