EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

O gena a infidelitatii masculine?

0
 
Se pare ca vina pentru infidelitatea barbatilor o poarta acum o gena – alela 334 – care gestioneaza vasopresina, un hormon care se produce pe cale naturala de exemplu prin orgasme – potrivit unui studiu al Institutului Karolinska din Stockholm, subliniaza ziarul El Mundo. Faptul ca barbatii care au aceasta varianta de gena sunt periculosi pentru o relatie stabila – unele femei au constatat-o pe pielea lor – este acum dovedit de oamenii de stiinta suedezi.
 
Daca „coarnele” mereu si-au gasit scuza, incepând de acum devine un fapt stiintific: „Iubito, vina o poarta gena”. Alela 334 face oficiu de receptor al vasopresinei care este un hormon de baza prezent in creierul majoritatii mamiferelor, potrivit acestui studiu. Descoperirea consta in faptul ca, „pentru prima data, se asociaza aceasta varianta de gena specifica cu modul in care barbatii se comporta in cuplu”, a explicat Hasse Walum, de la Departamentul de Epidemiologie Medicala si Biostatistica din Karolinska si unul din responsabilii acestui studiu.
 
Studiul a fost realizat pe parcursul a 5 ani cu ajutorul unor cupluri heterosexuale – peste 1.000, din care 550 erau gemeni – care au raspuns, intr-un test psihologic, daca se simt fericiti, cum este viata de cuplu, daca râd ori se saruta frecvent si cum vad viitorul relatiei lor. Rezultatul a fost ca barbatii purtatori ai alelei 334 – 2 din 5 in acest studiu – au marturisit ca au legaturi mai putin strânse cu sotia si au recunoscut ca sunt mai putin multumiti de perechea lor, decât cei „nedotati” cu aceasta gena. De asemenea, barbatii dotati cu aceasta gena au trecut prin mai multe crize de cuplu decât ceilalti semeni ai lor.
 

Walum a subliniat insa ca influenta nivelului hormonului vasopresina asupra relatiilor sociale este "modest" si insuficient pentru a prezice in mod exact comportamentul viitor al barbatilor intr-o relatie de cuplu, având in vedere ca intervin si o serie de factori socio-culturali. Barbatii „dotati” cu alela 334 „nu inseamna obligatoriu ca nu sunt capabili de dragoste, fiind vorba mai degraba de o limitare a capacitatii lor sociale”, a nuantat Wallum.
 
Potrivit cercetatorului suedez, acest lucru nu inseamna ca acest barbat este "condamnat" sa esueze intr-o relatie de cuplu, ci de o crestere a posibilitatilor in acest sens si ca acesta sa fie mai putin fidel. Cercetarile privind infidelitatea masculina au inceput cu un studiu de comportament la soarecii de câmp masculi, care sunt monogami in functie de modul cum este receptata vasopresina in creierul lor.
 
Receptorul acestui hormon este conectat cu un sistem de recompensa, astfel incât acesta afiseaza o stare pozitiva, ori de câte ori se imperecheaza cu un soarece de câmp femela. Ceea ce se intâmpla la soareci este similar cu ceea ce se intâmpla la oameni, dar, potrivit oamenilor de stiinta de la Karolinska – din cadrul carora se alege anual un laureat al Premiului Nobel pentru Medicina – sunt, deocamdata, doar speculatii.
 
Aceasta descoperire, dincolo de a-i scuza pe barbatii infideli, se prevede ca va servi pe viitor la investigarea patologiilor caracterizate prin prezenta de dificultati in relatiile sociale, precum autismul sau fobia sociala, au indicat cercetatorii suedezi.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.