Orasul american New Orleans nu este pregatit pentru un uragan puternic

 
Americanii au privit luni plini de neliniste cum uraganul Gustav a lovit coasta oceanului. Nelinistea a fost sporita de faptul ca – la trei ani dupa dezastrul lasat in urma de Katrina – orasul New Orleans tot nu este pregatit sa faca fata unei furtuni de dimensiuni imense. Au fost, de asemenea, ridicate intrebari serioase cu privirea la capacitatea Agentiei Federale pentru Situatii de Urgenta (FEMA), care a esuat lamentabil in cazul Katrinei, de a face fata, informeaza The New York Times.
 
Gustav s-a dovedit a fi o furtuna mai putina puternica decât se temusera expertii ca va fi si nu a lovit in plin orasul New Orleans. Însa chiar si in aceste conditii, luni seara apa patrunsese peste unele dintre barajele pregatite. Oficialii locali merita laude pentru cererea de evacuare a orasului. Multi dintre locuitori au dat dovada de intelepciune ascultând aceasta recomandare, iar oficialii federali par sa fi cooperat cu eficienta pentru a facilita tranzitul a aproape doua milioane de locuitori din zona.
 
Când au sosit doar 200 dintre cele 700 de autobuze ce ar fi trebuit sa ajute la mutarea oamenilor din New Orleans, au fost gasite altele. Ministerul pentru Aparare a supervizat evacuarea a 1.000 de pacienti din spitalele si azilele din regiune. Primarul Ray Nagin a declarat ca politia si Garda Nationala vor patrula pe strazile orasului pentru a asigura faptul ca nu se vor repeta haosul si nenorocirile ce au urmat dupa Katrina.
 

Întrebarea cea mai importanta este daca vor rezista barajele. Ele sunt mai puternice decât erau inainte de Katrina, insa e posibil sa nu fie, totusi, suficient de solide. Un proiect in valoare de 15 miliarde de dolari al Corpului de Ingineri al Armatei, menit sa imbunatateasca sistemul de baraje, pompe si ziduri este gata doar pe sfert. Oficialii locali au inceput sa puna la indoiala promptitudinea Corpului si capacitatea acestuia de a respectul termenul-limita al proiectului – anul 2011.
 
Chiar si atunci, protectia promisa nu va suficienta pentru a face fata unei alte furtuni de anvergura Katrinei. FEMA are acum o conducere noua. În locul ghinionistului director Michael Brown, la cârma agentiei se afla acum R. David Paulison, fost sef al Departamentului pentru Pompieri din Miami, care are o vasta experienta in ceea ce priveste uraganele. Adjunctul sau este viceamiral in Garda de Coasta. Astfel, oficialii afirma ca au pregatit personalul, echipamentul si proviziile necesare.
 
Cu toate acestea, mai exista o serie de intrebari ingrijoratoare legate de posibilitatea ca agentia sa nu fi invatat pe deplin lectia data de dezastrul anterior. FEMA a intârziat cu un an prezentarea unei noi strategii pentru oferirea de case victimelor acestui dezastru. Iar in locul unui plan complet, agentia a creat un „precursor al planului”, dupa cum l-a descris. Cele mai multe dintre problemele de care i-a cerut Congresul SUA sa se ocupe – inclusiv gasirea unor modalitati de cazare a persoanelor sarace si cu dizabilitati, de cazare a persoanelor aflate in câmpul muncii aproape de slujba – au ramas nerezolvate.
 
Oficialii au declarat ca o forta operationala având la conducere experti se va ocupa in curând de aceste aspecte problematice. Americanilor le ramâne doar sa spere ca evacuatii nu vor avea nevoie de multe ajutor, intrucât aceasta forta operationala nu a fost inca creata. Gustav a fost un nou avertisment al imprevizibilitatii si agresivitatii naturii. De asemenea, el a sporit constiinta ca mai este nevoie de multe eforturi pentru a fi protejat New Orleansul si locuitorii acestuia.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.