Pupitrele de stat in picioare ajuta elevii la invatat Berlin

 
Elevii din clasa a 5-a a scolii medii din localitatea Neumark (landul german Saxonia) gasesc statul in picioare la pupitru mult mai atragator decât statul in banca, experimentul fiind deocamdata unic in Germania si nu lipsit de succes, asa cum indica sondajele printre elevi, scrie ziarul german Frankfurter Rundschau.
 
La o vizita efectuata la muzeul scolar din localitate, elevii din clasa a 5-a B au fost mai putin impresionati de capul de magar pe care scolarii care nu erau cuminti trebuiau sa si-l traga pe cap acum 100 de ani, decât de faptul ca elevii pedepsiti, impreuna cu capul de magar, trebuiau sa stea in picioare la colt. Elevii din clasa a 5-a B considera insa statul in picioare drept ceva nemaipomenit, la fel ca si alti elevi ai aceleiasi scoli, asa cum reiese cel putin din sondajul efectuat printre ei, patru cincimi fiind in favoarea invatarii in picioare.
 
Scoala din Neumark a fost la inceput de an prima din Germania care a dotat o sala de clasa cu perne din spuma elastica pentru picioare, pentru a permite elevilor sa stea la un loc in cursul unei ore. Totodata, au fost procurate in acest scop si pupitre reglabile in inaltime. Pernele de spuma, produse in Elvetia, ii provoaca pe elevi la continua miscare, dat fiind ca materialul din care sunt confectionate, fiind elastic, se destinde si tinde sa revina la pozitia initiala.
 
Un procent de 90% dintre elevi considera insa trecerea la pozitia stat in picioare drept comoda, cel putin asa cum reiese din formularele de evaluare distribuite de firma producatoare la finele unei faze de testare cu durata de sase luni. Circa doua treimi au afirmat ca prin statul in picioare s-a ameliorat puterea lor de atentie iar oboseala a scazut.
 

Experimentul il incânta si pe directorul scolii, Guenter Franke, care povesteste cu entuziasm despre proiectul claselor in care se sta in picioare. Conform lui, elevii care participa la ore in clasele cu pupitre pentru stat in picioare sunt mai calmi si mai atenti. Scolile se gândesc inca de mai multa vreme sa aduca mai multa dinamica in cadrul procesului de invatamânt, asa incât ofertei facute de antrenorul Thomas Mueller nu i s-a putut rezista.
 
Mueller, care face reclama in Germania pernelor din spuma elastica, considera proiectul claselor de stat in picioare drept o contributie la prevenirea bolilor. Miscarea continua contribuie de asemenea la mentinerea atentiei la un nivel mai inalt decât statul in banca. Dat fiind ca elevii trebuie sa compenseze continuu contrapresiunea exercitata de perna elastica, corpul nu-si poate permite sa slabeasca prea mult capacitate de atentie.
 
Desigur, aceasta pozitie nu poate impiedica elevul sa se gândeasca la intâlniri sau fotbal, insa pentru cei care vor sa fie atenti la ora exista avantajul ca atentia lor este continuu refacuta, este de parere Mueller. Opiniile exprimate de Mueller sunt confirmate de Dieter Breithecker, de la Grupul de Lucru Federal pentru Promovarea Pozitiei Corpului si Miscarii. Potrivit acestuia, nu statul in picioare este important, ci continua schimbare a pozitiei corpului, prin care este stimulata circulatia sangvina si irigarea creierului.
 
Breithecker este in favoarea unei schimbari mai pronuntate a pozitiei corpului, el fiind in favoarea unor clase cu doar unul sau doua pupitre, in loc de a dota intreaga clasa cu pupitre, un experiment practicat deja de unele scoli, printre care una pentru copii cu handicap fizic. El accentua in acest sens faptul ca intre miscare si succesul la invatatura exista o legatura.
 
Prin activarea simtului echilibrului si al celui motor este eliberat hormonul neurotrofina, care contribuie la starea de veghe a creierului, influentând performantele sale. Copii care se tot misca cu scaunul nu intentioneaza, spune el, sa deranjeze procesul de invatate ci doar ne arata atitudinea naturala a omului, contrar prejudecatilor inradacinate din acest domeniu. Asadar, cine sta azi in picioare la scoala nu este nicidecum un elev neascultator.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.