Salariul mediu net pe economie a crescut cu 2,7% în iulie

 
Câştigul salarial mediu nominal net pe economie a fost în iulie de 1.308 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 35 lei (2,7 la sută), informează Institutul Naţional de Statistică (INS).
Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.769 lei, cu 1,8% mai mare faţă de luna precedentă.
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de transporturi aeriene (3.214 lei), iar cele mai mici în prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (732 lei).
 
Indicele câştigului salarial real pentru luna iulie 2008 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 102%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 124,8%, cu 2,5 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna iunie 2008.
Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 25,8%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a înregistrat o creştere cu 15,4%.
 
În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.
 
În luna iulie 2008, în majoritatea activităţilor economice s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net, datorate, în principal, acordării de prime (inclusiv a primelor de vacanţă), negocierilor salariale sau realizărilor de producţii mai mari.
 
Creşteri între 11 şi 18% au fost consemnate în industria mijloacelor de transport rutier, fabricarea produselor din tutun, activităţi de asigurări ale caselor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) şi industria de prelucrare a ţiţeiului, cocsificarea cărbunelui şi tratarea combustibililor nucleari, între 7 şi 10% în sectoarele edituri, poligrafie şi reproducerea înregistrărilor pe suporţi, industria altor mijloace de transport, industria minieră, industria de aparatură şi instrumente medicale, de precizie, optice şi fotografice, ceasornicărie, industria de maşini şi aparate electrice, administraţie publică şi activităţi anexe şi auxiliare de transport, între 5 şi 7% în informatică şi cercetare-dezvoltare, transporturi tereste; captarea, tratarea şi distribuţia apei, prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, hoteluri şi restaurante, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea celulozei, hârtiei şi a produselor din hârtie, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, producţia de mobilier şi alte activităţi industriale şi construcţii.
 
Scăderile câştigului salarial mediu net în luna iulie 2008 faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime şi sume din profitul net în luna anterioară sau de realizarea unei producţii mai mici – cu 13,9% în industria de echipamente pentru radio, televiziune şi comunicaţii, respectiv, cu 7,9% în activitatea de sănătate şi asistenţă socială, între 1 şi 3,5% în poştă şi telecomunicaţii, învăţământ, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale caselor de pensii), activităţi de poştă si curier şi industria metalurgică.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.