Tarile Europei de Est risca o criza economica grava

 
Tarile Europei de Est risca o puternica depreciere monetara ceea ce ar putea avea consecinte dezastruoase pentru economiile lor, a avertizat joi (4 septembrie 2008) Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD). „Cea mai mare parte a tarilor Europei de Est si-au apreciat moneda prin unele speculatii si risca sa cada in traditionala criza de cont curent. Am vazut deja acest tip de primejdie in Asia si in America Latina”, a declarat economistul sef de la UNCTAD, Heiner Flassbeck.
 
În 1997, mai multe tari asiatice au fost afectate de o criza economica profunda dupa o puternica depreciere a monedei nationale cauzata de un nivel inalt al datoriei externe. Argentina s-a confruntat si ea cu aceasta problema in 2001, când moneda autohtona, peso, a fost puternic devalorizata. În raportul sau anual privind comertul si dezvoltarea, UNCTAD releva ca intre 1999 si 2007, ratele de schimb reale in Europa de Est si in Rusia s-au apreciat cu mai mult de 30%. Deficitele de cont curent cele mai ridicate au fost inregistrate in Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania si in România, unde au atins niveluri de peste 10% din PIB, conform UNCTAD.
 
Conform UNCTAD, a reajustare monetara printr-o depreciere a ratei de schimb este „inevitabila”. „Dupa cum arata istoria economica, aceasta ajustare poate conduce fie la o puternica recesiune fie la o puternica devalorizare in termeni reali”, scrie raportul. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, declara, recent, ca, in 2008, deficitul de cont curent al României va scadea sub 14% din PIB. Contul curent al balantei de plati a României a inregistrat un deficit de 79,81 miliarde euro, in semestrul unu 2008.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.