Asif Ali Zardari, „Mister 10%”, la un pas de a deveni presedintele Pakistanului

 
„Destinul imparte cartile, iar noi jucam”. Aceasta fraza a lui Schopenhauer i-a calazuit pasii intreaga viata lui Asif Ali Zardari, cel aproape sigur invingator al alegerilor prezidentiale in Pakistan care vor avea loc sâmbata 6 septembrie. Vaduvul fostei prim-ministru, Benazir Bhutto, a devenit un iscusit jucator de pocher al politicii pakistaneze si care incepe sa-si arate cartile cu abilitatea oamenilor ambitiosi, nonconformisti care viseaza la putere. Cu mult inainte de a deveni sotul lui Benazir Bhutto, in anturajul lui Zardari deja se vorbea de politica, noteaza ziarul ABC.
 
Fiul al lui Ali Hakim Zardari, un puternic industrias care a fost senator si de doua ori ministru, inca de mic in genele lui Zardari mocnea dorinta de parvenire. De aceea, nu a mirat pe nimeni ca a cunoscut o femeie care sa-i schimbe viata. În cartea sa, „Fiica Orientului”, Bhutto descrie cum se simtea tot mai mult presata sa se casatoreasca si povestea despre primele sale intâlniri cu Zardari, care a curtat-o in mod asiduu inainte de a accepta in final sa-l ia de barbat. La urma urmei Benazir nu era o tânara oarecare: era fiica cea mare a fostului presedinte Zulfikar Ali Bhutto.
 
A fost inceputul unui joc al puterii. Zardari a inceput treptat sa-si arate cartile. În decembrie 1987 perechea s-a casatorit. În timpul celor doua perioade când sotia sa a fost la putere (1988-1990 si 1993-1996) Zardari a devenit o figura controversata. Acuzat de asasinarea cumnatului sau, Murtaza Bhutto, si cu multiple procese pentru cazuri de coruptie in spate (a fost timp de opt ani arestat), era deja un secret stiut de toata lumea ca lucrurile nu mai mergeau bine in casatoria sa. Între timp, imaginea proasta a lui Zardari lua amploare.

 
A inceput sa devina popular sub porecla de „Mister 10%”, drept aluzie la comisionul pe care il lua de la cei care doreau sa-si porneasca o afacere. Dar a continuat sa afiseze acel zâmbet larg al celui sigur de victorie pentru a obtine totul, devenind chiar o figura de marca a Partidului Popular din Pakistan (PPP). Nu a mirat deci pe nimeni când a folosit numele celebru al sotiei sale pentru a o propune candidata la postul de premier. Însa cel care a fost intotdeauna la putere, din umbra, a fost el.
 
Cu doua zile inainte de alegeri, ambitia lui Zardari a devenit principala tinta a criticilor. Mushahid Hussain, reprezentant in aceste alegeri al formatiunii de opozitie Liga – Q, l-a acuzat saptamâna aceasta ca vrea sa acapareze toate sferele puterii prin candidatura, având in vedere ca in vederea leadershipului sau in fruntea PPP „este deja de facto prim-ministru, ministru de externe si al economiei”. Un adevarat „pericol”, a subliniat senatorul Hussain, ca acest om sa detina „controlul singurei tari musulmane care detine bomba atomica”.
 
O acuzatie deloc intâmplatoare, având in vedere ca Hussain i-a cerut sa explice „adevarul despre sanatatea lui mentala”, drept aluzie la o informatie publicata de Financial Times care s-a bazat pe un document legal al unui psihiatru american pentru a dezvalui ca Zardari sufera de dementa, depresie si pierdere a memoriei.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.