EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Direcţia de Control şi Antifraudă anchetează un proiect SAPARD al companiei „Avi-Top”

0
 

– Verificările, făcute în „mare taină”, vizează achiziţiile efectuate în cadrul proiectului cu finanţare nerambursabilă „Abator de păsari în satul Războieni”
– Societatea ieşeană face parte din Grupul de Firme „Kosarom”, controlat de senatorul Neculai Apostol

 
Printre proiectele „grele” derulate cu fonduri SAPARD în judeţul Iaşi care au început să fie „luate la puricat” de către Direcţia de Control şi Antifraudă se numără şi – surpriză! – construcţia abatorului de păsări din satul Războieni, investiţie derulată de SC „Avi Top” SA.
Totul se anchetează cu o discreţie de neimaginat, din moment ce atât beneficiarul proiectului, cât şi structurile teritoriale ale Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) încă nu au aflat (cel puţin aşa susţin!) de existenţa acestei cercetări.

 
„Eu sunt mic, nu ştiu nimic”

 
Nu am primit nici o adresă oficială în legătură cu un control al Direcţiei Antifraudă la «Avi Top». De regulă, echipele care vin de la Bucureşti merg pe teren împreună cu reprezentanţii SAPARD din teritoriu, adică din structura noastră, însă nu a venit nici un fel de anunţ în acest sens.
O echipă de audit va veni săptămâna viitoare pentru analiza unor proiecte derulate cu fonduri SAPARD, însă printre proiectele de pe eşantion pe care le-au comunicat nu figurează «Avi Top»”, ne-a declarat directorul Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (CRPDRP) Nord-Est Iaşi, Eugen Ţicău.
 
Cu toate acestea, informaţia este cât se poate de oficială, fiind asumată chiar de Direcţia de Control din cadrul APDRP care se ocupă de proiectele SAPARD suspectate de anumite nereguli:
 

Vă informăm că în acest moment, proiectul «Abator de păsari în satul Războieni, comuna Ion Neculce, jud. Iaşi», derulat de către SC «Avi Top» SA cu finanţare nerambursabilă prin Programul SAPARD se află în analiza Direcţiei de Control şi Antifraudă din cadrul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP)”, ne-a lămurit Laurenţiu Muşat, repezentant al direcţiei Promovare Comunicare şi Relaţii Mass-Media din cadrul APDRP.

 
 
Astfel de verificări urmează, de regulă, „reţeta” finanţiştilor, având la bază controalele încrucişate care urmăresc întregul lanţ de tranzacţii prin care au trecut produsele/serviciile finanţate prin fonduri nerambursabile, incluzând ofertanţii, furnizorii şi, desigur, beneficiarul.
Controalele au o etapă premergătoare de analiză a documentelor proiectului, urmată de deplasarea echipelor pe teren, la sediul beneficiarului. „Controlul pe teren nu durează mai mult de una-două zile, pentru că cei care fac această analiză se duc acolo cu lecţia învăţată”, ne-au explicat procedura reprezentanţii APDRP.
 
Surprinzător, preşedintele Consilului de Administraţie al „Avi Top” SA, Lucian Apostol, s-a arătat străin de toate aceste cercetări, precizând că „nu avem cunoştinţă de nici o anchetă în cazul proiectului «Abator de păsări» din localitatea Războieni”, însă a fost suficient de abil încât să-şi nuanţeze declaraţia cu următoarea completare:
 
„Vă reamintim de asemenea că, potrivit proiectului încheiat cu Agenţia SAPARD Iaşi, orice proiect finanţat este monitorizat pe o perioadă de cinci  ani de zile. În consecinţă, orice verificare în această perioadă o considerăm absolut normală şi firească”.

 
 
Control declanşat de o sesizare

 
Totuşi, merită amintit faptul că un proiect SAPARD intră în atenţia Direcţiei de Control şi Antifraudă dacă face obiectul unei sesizări sau dacă a fost inclus într-un eşantion realizat pe baza unei analize de risc.
 
Conform reprezentanţilor APDRP, controlul în cazul proiectului societăţii „Avi Top” a fost declanşat ca urmare a unei sesizări. „Pentru a fi luate în calcul, aceste sesizări trebuie să fie întemeiate şi bine argumentate. Pentru majoritatea cazurilor care sunt anchetate, nu putem vorbi despre fraudare, ci despre nereguli apărute într-un proiect. Aici intervine rolul Direcţiei de Control şi Antifraudă – să se ocupe de aceste nereguli evidente”, ne-au decalarat reprezentanţii APDRP.  
 
Cert este că un astfel de control nu poate fi inopinat, ci este adus la cunoştinţa beneficiarului cu suficient timp înainte, astfel încât acesta să poată pregăti documentaţia completă a proiectului.
Contrar celor susţinute de preşedintele CA „Avi Top”, controlul pe teren al Direcţiei de Control şi Antifraudă „se efectuează chiar acum, este în plină desfăşurare şi probabil va include şi ziua de luni”, potrivit surselor din cadrul APDRP. Aşteptăm rezultatele!

 
 
„Avi-Top” în cifre

SC „Avi Top” SA are sediul social în localitatea Războieni şi face parte din Grupul de Firme „Kosarom”, controlat de familia senatorului Neculai Apostol (independent, ales pe listele PSD).

 
În 2007, „Avi Top” a raportat o cifră de afaceri de 34,17 milioane RON, cu 829.187 RON mai mare decât în 2006, în timp ce profitul net al firmei s-a cifrat (în 2007) la 620.666 RON, valoare de 3,9 ori mai mică decât rezultatul net al anului anterior. Aceste performanţe au fost realizate cu 328 angajaţi.
 
Conform datelor furnizate de Registrul Comerţului, acţionarii companiei ieşene sunt: Neculai Apostol – 37,90085%, Gheorghe Bilec (cetăţean român născut la Chişinău în anul 1938) – 6,9542%, Vasile Hâldan – 7,3164%, Ioan Antoci – 6,3858%, Gheorghe Cojocaru – 3,5384%, persoane fizice (acţionari tip listă) – 37,90435%.
 
Ca administratori figurează Vasile Hâldan, Ioan Antoci, Gheorghe Hociung, Teodor-Florentin Apostol şi Vasile Lucian Apostol, acesta din urmă fiind declarat preşedinte (al CA).
 
 
 
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.