Georgia priveste cu speranta spre leadership-ul UE

 
Liderii georgieni se tem ca Rusia isi va exploata triumful rapid de luna trecuta incercând sa inlature de la putere guvernul pro-european de la Tbilisi, prin instalarea unui regim de tip Asia Centrala, aliniat Moscovei, cu tendinte autoritare, relateaza publicatia britanica Financial Time (FT). „Georgia este in mod evident intr-un moment crucial din istoria sa moderna”, remarca premierul Lado Gurgenidze intr-un interviu acordat FT. Desi Gurgenidze a refuzat sa intre in detalii, diplomatii si expertii independenti sustin ca Rusia nu s-a obosit sa isi ascunda dispretul pentru Saakasvili si dorinta de a vedea un lider occidental mai pro-rus care sa il inlocuiasca.
 
Remarcile lui Gurgenidze vin la o zi dupa ce liderii UE au decis sa trimita o delegatie la nivel inalt la Moscova saptamâna viitoare pentru a urgenta o implementare totala a unui plan de pace, in sase puncte, intre Rusia si Georgia, mediat de UE. Misiunea il va include pe presedintele francez Nicolas Sarkozy, a carui tara detine presedintia prin rotatie a UE, pe presedintele CE, José Manuel Barroso, si pe inaltul reprezentant al UE pentru politica externa, Javier Solana. Întrebat ce asteapta Georgia de la trio-ul UE, Gurgenidze a fost clar: „leadership”.

 
Oficialul georgian a avertizat totodata ca mai este multa munca de depus pâna ca planul in sase puncte sa fie implementat complet. Pe de alta parte, premierul georgian a acceptat ca multi politicieni, in special in Europa occidentala, insista asupra pastrarii canalelor de dialog deschise cu Moscova. „O anumita forma de dialog este necesara daca vrem sa temperam consecintele invaziei din Georgia”, explica el.
 
Oficialul georgian a estimat ca violentele din ultima luna au stramutat 128.000 de persoane, din care 30.000-35.000 nu vor fi capabile niciodata sa se intoarca acasa „ca urmare a actelor de purificare etnica la care s-au dedat militiile”, in special in Osetia si Abhazia, celor doua enclave pro-ruse considerate de Moscova independente. Potrivit FT, economia Georgiei a avut pierderi directe de 1 miliard de dolari, insa isi va reveni rapid cu ajutorul UE, si-a exprimat speranta Gurgenidze.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.