Jose Manuel Barroso considera ca Serbia trebuie rasplatita pentru capturarea lui Karadzic

0
 
Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a indemnat miercuri (3 septembrie 2008) statele membre UE sa rasplateasca Serbia pentru capturarea lui Radovan Karadzic, fostul lider al sârbilor bosniaci acuzat de genocid, prin extinderea legaturilor comerciale cu aceasta tara, relateaza cotidianul britanic Financial Times.
 
Pe de alta parte, presedintele executivului comunitar a atras atentia Serbiei asupra faptului ca Belgradul trebuie sa aresteze inca doi fugari, suspectati pentru crime de razboi in timpul razboaielor din anii '90, si sa accelereze reformele pe plan intern pentru a se apropia de statutul de membru. „Acesta nu este insa un angajament. Depinde de Serbia si de conditiile puse din partea Uniunii Europene”, a precizat Barroso, la finalul unei intâlniri cu presedintele sârb desfasurata la Bruxelles.
 
Presedintele CE a mai temperat insa sugestiile facute de guvernul de la Belgrad despre obtinerea statutului de tara candidata UE pâna in decembrie. O delegatie sârba, condusa de presedintele proeuropean, Boris Tadic, a vizitat Bruxellesul miercuri pentru a presa in directia unor relatii mai strânse cu UE, dincolo de liberalizarea rapida a vizelor pentru UE pentru cetatenii sârbi. Barroso a raspuns cu un optimism precaut ca Belgradul ar putea intruni in curând conditiile blocului comunitar, printre care figureaza si capturarea fostului comandant al armatei sârbilor bosniaci, Ratko Mladic si a fostului lider politic al sârbilor din Croatia, Goran Hadzic.
 
Unele state membre – in special Olanda – ramân reticente in privinta cooperarii Belgradului cu tribunalul Natiunilor Unite pentru crime de razboi din Fosta Iugoslavie. Procurorul sef al tribunalului, Serge Brammertz, va calatori la 10 septembrie la Belgrad, urmând sa ii notifice pe ministrii de externe ai statelor UE in privinta vizitei, la 15 septembrie. Brammertz insista ca ambii fugari trebuie adusi in fata tribunalului de la Haga. Statele membre trebui sa fie toate de acord pentru ca blocul comunitar sa activeze partea referitoare la comert din acordul de pre-aderare cu Serbia, semnat in luna mai pentru a propulsa partea pro-europeana la alegerile parlamentare.
 
FT aminteste ca factiunea pro-europeana a Serbiei a format guvernul la 7 iulie si a anuntat arestarea lui Karadzic in Belgrad doua saptamâni mai târziu. Cu toate acestea, remarca publicatia britanica, agitatia politica din Serbia a incetinit ritmul reformelor economice in ultimii 2 ani. „Facem tot posibilul pentru a-l gasi pe Mladic si promit ca vom continua cooperarea cu tribunalul”, a sustinut, cu ocazia citata, Tadic.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.