Kremlinul „l-a pus pe Smirnov la locul lui”

 
Kremlinul a determinat o schimbare majora in procesul de reglementare transnistreana: Igor Smirnov a declarat ca este de acord sa inceapa negocieri cu Chisinaul pe marginea procesului de reglementare a situatiei din Transnistria, mai ales ca Rusia subliniaza ca recunoasterea Osetiei de Sud si Abhaziei nu constituie un precedent. Totusi, in acest caz pozitia lui Smirnov nu este una concludenta: reglementarea situatiei in regiune este posibila doar dupa retragerea sa de la putere, noteaza cotidianul rus Politkom.
 
„Vom incerca inca o data sa incepem procesul de negocieri cu Chisinaul, deoarece o pace precara este mai buna decât un razboi de anvergura. Vom incerca inca o data. Speram ca liderii de la Chisinau constientizeaza la rândul lor intreaga raspundere pentru obtinerea unor rezultate pozitive”, a declarat Igor Smirnov. Potrivit Politkom, declaratia lui Smirnov reprezinta o reusita diplomatica a lui Dmitri Medvedev, dar are legatura nu atât cu problema reglementarii transnistrene, cât mai ales cu problema iesirii Rusiei din criza care a aparut in relatiile sale cu Occidentul, dupa razboiul din Georgia.
 

Moscova vrea sa demonstreze ca nu va exista niciun fel de „parada a separatismelor”, ca situatia din jurul recunoasterii Osetiei de Sud si Abhaziei este una exclusiva si ca Rusia este intr-adevar capabila sa solutioneze in mod eficient disputele teritoriale din spatiul postsovietic. Mai ales ca dupa recunoasterea independentei (celor doua republici georgiene), au aparut mari dubii in acest sens: acelasi Smirnov a declarat, la 2 septembrie, ca autoproclamata Republica Transnistreana Moldoveneasca (RTM) trebuie sa fie recunoscuta de Chisinau.
 
Se pare ca liderii de la Kremlin au decis „sa-l puna pe liderul transnistrean la locul lui”: declaratiile acestuia aveau o influenta negativa asupra modului oricum negativ in care Occidentul interpreta actiunile Rusiei in Georgia. Potrivit cotidianului rus Politkom, in joc au intrat toate metodele: si „batul”, si „morcovul”. O sursa avizata de la Kremlin, apropiata procesului de negocieri, a declarat ca „lui Smirnov i s-a explicat ca are posibilitati de manevrare extrem de limitate”. Lui Smirnov i s-a amintit de datoria pe care republica sa o are la gaz, de 1,5 miliarde de dolari, precum si de masinatiunile cu ajutoarele umanitare rusesti.
 
Totodata, liderului transnistrean i s-au promis compensatii: sprijin acordat de Rusia in domeniul invatamântului si sanatatii, precum si in cea ce priveste plata pensiilor pentru cetatenii rusi care locuiesc in Transnistria. Cu alte cuvinte, lui Smirnov i s-a dat un ultimatum: fie o dezavuare a declaratiilor sale vehemente, fie mari neplaceri. În aceasta situatie, este putin probabil ca problema negocierilor cu liderii de la Chisinau sa mai fi constituit subiect de discutii, conchide Politkom.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.