Medvedev a utilizat tot arsenalul de mijloace pentru a-l convinge pe Smirnov

 
Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a utilizat tot arsenalul de mijloace pentru a-l convinge pe liderul tiraspolean, Igor Smirnov, sa reia negocierile cu Chisinaul si drept rezultat Moscova are incredere in reglementarea in timp scurt a conflictului transnistrean, scrie joi publicatia rusa „Kommersant”, despre intrevederea de miercuri dintre Smirnov si Medvedev, care a avut loc la Soci.
 
Liderul transnistrean a facut o declaratie senzationala: el este gata sa inceapa negocierile cu Moldova privind reglementarea conflictului care dureaza mai multi ani, titreaza „Kommersant”. Si asta in conditiile in care, câteva zile mai devreme, Smirnov cerea Rusiei sa recunoasca „republica” sa, la fel cum a recunoscut Abhazia si Osetia de Sud. Pozitia lui Smirnov s-a schimbat dupa intrevederea cu presedintele rus Dmitri Medvedev, care potrivit unor surse apropiate de Kremlin, citat de publicatia rusa, „a utilizat tot arsenalul de mijloace” pentru a-l convinge.
 
Moscova este gata sa reglementeze definitiv conflictul si, in contrast cu situatia din Georgia, sa demonstreze intregii lumi ca poate reglementa conflictele teritoriale nu doar pe cale militara. Si totodata sa demonstreze republicilor postsovietice cum se comporta cu cele care sunt gata sa se dezica de NATO. Potrivit „Kommersant”, intrevederea de miercuri, care a durat o ora si jumatate, a fost invaluita in mister. În pofida traditiei, presei nu i s-a permis sa se apropie de personajele principale nici pentru a face filmari protocolare.
 
Doar dupa intrevedere, Smirnov, singur si pentru putin timp, s-a prezentat in fata presei, pentru a anunta ca este gata sa negocieze cu conducerea de la Chisinau. „Anterior am anuntat un moratoriu asupra intrevederilor deoarece nu a existat nici o reactie din partea presedintelui Moldovei la evenimentele din Osetia de Sud. Acum le vom dezgheta”, a anuntat pe neasteptate liderul transnistrean. El a mai spus ca in timpul discutiilor cu presedintele rus au fost schitate actiuni clare „care trebuie intreprinse pentru a evita varsarea de sânge si jertfele” si a multumit Rusiei pentru „apararea dreptatii”.
 
Smirnov a promis ca, in ceea ce-l priveste, va face totul pentru reglementarea conflictului, declarând ca Moscova „va activa in calitate de garant pentru executarea tuturor acordurilor la care se va ajunge in timpul negocierilor moldo-transnistrene”. „Vom face inca o incercare de a incepe procesul de negocieri cu Chisinaul. O pace slaba e mai buna decât un razboi bun. Vom incerca inca o data. Speram ca si Moldova va intelege responsabilitatea pentru a obtine rezultate pozitive”, a mai declarat liderul de la Tiraspol, citat de Kommersant.
 
Declaratia impaciuitoare a liderului transnistrean difera mult de ceea ce spunea recent. Imediat dupa recunoasterea de catre Rusia a Abhaziei si Osetiei de Sud, Smirnov avea alte scopuri. El declara ca va obtine pentru Transnistria acelasi statut. Iar in discursul sau de la 2 septembrie mentiona ca Republica Moldova are o singura sansa de a-si pastra statalitatea – sa recunoasca independenta Transnistriei si sa construiasca relatii de buna vecinatate cu aceasta.
 
„Kommersant” mentioneaza ca, pentru a-l face pe Smirnov sa se razgândeasca, lui Medvedev i-a trebuit o ora jumatate. „Acest rezultat este logic, daca este nsa ne aducem aminte ca, pe parcursul acestui an, Moscova a dat de inteles nu o data ca fata de Transnistria are o alta viziune”, scrie publicatia rusa.
 
Asa a fost in februarie, când, dupa recunoasterea de catre Occident a independentei Kosovo, autoritatile ruse au anuntat ca aceasta ar putea fi un precedent pentru conflictele din Georgia. Transnistria in acest context nu a fost amintita. Ulterior, in martie, Duma de Stat a Rusiei a recomandat recunoasterea Abhaziei si Osetiei de Sud, dar seful comitetului pentru relatiile cu CSI, Alexei Ostrovskii a declarat clar ca „Transnistria este un caz separat”. Aceeasi teza a fost repetata si in timpul conflictului cu Georgia.
 
La 25 august, Dmitri Medvedev l-a primit pe Voronin si l-a anuntat ca „exista sanse si posibilitati foarte bune pentru reglementarea problemei transnistrene”. Aceasta declaratie nu a fost facuta intâmplator in toiul divergentelor dintre Rusia si Occident din cauza Georgiei. Moscova a decis sa arate intregii lumi, pe exemplul Transnistriei, ca poate rezolva conflictele prin mijloace politice, daca nu va fi obligata, ca in cazul Georgiei, sa actioneze altfel, se mentioneaza in articol.
 
Mai mult decât atât, Rusia are un plan de actiune in problema transnistreana, ale carui elemente au fost discutate la intrevederile dintre Medvedev cu Voronin si respectiv Smirnov. Iar daca primul a fost de acord din start sa ajute Moscova sa obtina laurii de pacificator, atunci asupra celui de-al doilea au fost necesare presiuni. „Smirnov a facut multe declaratii dure si am fost nevoiti sa utilizam tot arsenalul de mijloace pentru a-l face mai constructiv”, a declarat pentru „Kommersant” o sursa de la Kremlin.
 
În concluzie i s-a explicat ca are putine posibilitati pentru manevre. Printre altele i-au amintit despre datoriile Transnistriei pentru gaz care se cifreaza la 1,5 miliarde dolari si masinatiunile cu ajutoarele umanitare din Federatia Rusa. Potrivit „Kommersant”, liderul tiraspolean nu a fost doar speriat, dar i-au fost promise si „prime” bogate in schimbul unei atitudini conciliante. I s-a promis sprijin in domeniul sanatatii si educatiei si asigurarea cu pensii a cetatenilor rusi care locuiesc in regiune. Nimeni nu risca sa mentioneze o data concreta pentru rezolvarea conflictului.
 
Dar surse din administratia prezidentiala a Rusiei au declarat ca Moscova este decisa asupra reglementarii definitive si aceasta ar putea sa se intâmple in viitorul apropiat. Orice fel de intâlnire dintre Smirnov si Voronin ar putea culmina cu o declaratie comuna sau un memorandum. Moscova se pronunta pentru respectarea integritatii Republicii Moldova cu un statut special pentru Transnistria, a declarat diplomatul rus, Valerii Nesteruskin, care a precizat ca „aici exista un alt specific decât cel din Caucaz, de aceea si se vorbeste despre sanse reale”.
 
Potrivit „Kommersant”, Voronin si Smirnov trebuie sa ajunga la un acord privind urmatoarea intrevedere, iar ulterior in prezenta lui Medvedev sa semneze o declaratie comuna privind principiile de baza ale reglementarii. Dupa aceasta va incepe procesul de elaborare a statutului special pentru Transnistria si a unui document care ar stabili neutralitatea militara permanenta a Republicii Moldova si neaderarea ei la NATO.
 
„Kommersant” mai sustine ca un oficial din administratia prezidentiala de la Chisinau a declarat ca autoritatile moldovene sunt de acord „pentru un statut garantat Transnistriei cu pastrarea conducerii de acolo, constitutiei, dreptul la initiative legislative”. De asemenea, Transnistria va avea dreptul sa iasa din cadrul Republicii Moldova in cazul in care aceasta isi va pierde statutul de subiect al dreptului international.
 
Publicatia rusa mentioneaza ca Moscova nu se pregateste sa rezolve singura aceasta problema. Dupa ce va avea loc „intrevederea istorica” dintre Smirnov si Voronin in prezenta lui Medvedev, procesul de negocieri va fi transferat in formatul „5+2”. Astfel, Occidentul va fi implicat in reglementare, dar Rusia va avea rolul principal.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.