Mini-oligarhii: generatia tânara si bogata a Rusiei

 
Mini-oligarhii sunt Copiii de Aur ai Rusiei, de multe ori educati si stabiliti in Marea Britanie, fiice si fii ai oligarhilor care si-au dobândit faima si averea in urma destramarii fostei Uniuni Sovietice, scrie Daily Mail. În vreme ce Occidentul reactioneaza cu furie in fata razboiului sângeros al Rusiei cu Georgia si izbucnirea unui nou Razboi Rece pare sa fie posibila, acesti tineri sunt gata sa inceapa un nou semestru la scolile private in care invata, traind cu certitudinea ca nu vor fi nevoiti sa munceasca nici macar o singura zi din intreaga lor viata si ca uriasele venituri câstigate de parintii lor peste hotare nu sunt impozitate in Marea Britanie.
 
Bogatia incredibila a acestei noi generatii – cei mai multi dintre ei s-au nascut dupa ce steagul rosu a fost dat jos, in anul 1991 – a determinat o revista de afaceri din Moscova sa alcatuiasca o lista a celor mai bogati copii ai Rusiei. Pornind de la averea parintilor, impartita la numarul de mostenitori legitimi, revista Finance a creat un tabel cu cei mai bogati „mini-oligarhi” ai Rusiei. Astfel, pe primul loc in acest clasament se afla copiii proprietarului companiei Basic Element, Oleg Deripaska, care, cu o avere estimata de Finance la 20 de miliarde de dolari, este cel mai bogat rus, depasindu-l pe Roman Abramovici.
 
Timidul mogul din domeniul publicitatii, Deripaska, detine o casa somptuoasa in Belgrave Square si a luat lectii de engleza in cadrul Universitatii Londoneze de Economie. Sotia sa, Polina – prietena apropiata a iubitei lui Abramovici, Daria – a fost educata la Millfield. Potrivit clasamentului, revista Finance apreciaza ca tinerii familiei Deripaska, Petr si Marina, vor mosteni cel putin câte 10 miliarde de dolari fiecare. Marina, care acum are doar patru ani, este cea mai tânara persoana din topul mini-oligarhilor. Pe locul urmator se situeaza Jusuf, unicul fiu al directorul companiei-gigant energetice Lukoil, Vagit Alekperov, cu o avere de 6,75 miliarde de dolari.
 

Locurile patru si cinci sunt impartite de cele doua fiice ale principalului actionar al conglomeratului financiar Alfa Group, Mikail Friedman – Lora si Ekaterina. Averea lor este estimata in jurul sumei de câte 5,5 miliarde de dolari fiecare. În mod neobisnuit pentru orice clasament al oamenilor bogati, numele Abramovici nu apare foarte aproape de vârf. Cu o avere de 12 miliarde de dolari, el este abia al doilea cel mai bogat rus, iar asa-numita „avere conditionala” a celor 5 copii ai sai este de câte 2,4 miliarde de dolari pentru fiecare.
 
Anul trecut a avut loc o crestere uimitoare a numarului de mostenitori rusi care ar fost catalogati ca „copii miliardari”. Numarul lor a crescut de la 70 la 122, averea totala a Generatiei de Aur ajungând acum la peste 230 de miliarde dolari. Cu doar un an in urma fusese estimata la numai 120 de miliarde. „Cei mai multi dintre copiii acestia provin din familii care sunt foarte apropiate de Kremlin si de premierul rus Vladimir Putin”, a declarat un diplomat care a studiat subiectul ridicarii noii elite la Moscova si dragostea lor pentru Londra. Deripaska si Abramovici, spre exemplu, sunt ambii considerati a fi persoane cu legaturi puternice cu Kremlinul.
 
E posibil ca relatiile dintre Rusia si Occident sa se fi tensionat, iar Putin a criticat Marea Britanie, insa acesti tineri considera Londra „acasa” in aceeasi masura ca si Moscova. „Ei trec fara nici un efort aceasta prapastie, vorbind perfect ambele limbi, mâncând bors in Rusia si jucând crichet in Anglia, iar vara se relaxeaza impreuna cu parintii lor intr-o croaziera cu yahtul pe Marea Mediterana”, a mai explicat expertul. Daria Jukova – ea insasi fiica unui miliardar – este un exemplu graitor al acestui stil de viata, trecând de la Rusia, unde s-a nascut, la America, unde a fost crescuta, si Londra, unde a locuit inainte de a-l cunoaste pe Abramovici si unde cei doi isi construiesc acum o casa.
 
Ea este o femeie de afaceri de succes si bogata, se ocupa cu vânzari si cumparari de opere de arta, dar detine si linii vestimetare. Potrivit expertului, in pofida legaturilor lor strânse cu Kremlinul, oligarhii rusi ce iubesc Marea Britanie nu sunt din cale-afara de ingrijorati in legatura cu prapastia din ce in ce mai adânca dintre Moscova si Occident, din cauza Georgiei. Ei petrec atât de mult timp aici, incât au inceput sa apara in clasamentelor britanice ale celor mai bogati oameni. Desigur, ar prefera ca situatia sa se calmeze, insa nu-si fac griji ca Gordon Brown ar putea actiona impotriva lor.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.