Nabucco este în grafic, în pofida conflictului dintre Rusia şi Georgia, susţine directorul de proiect

 
Conflictul din Georgia nu a avut nici un impact asupra planurilor viitorului gazoduct Nabucco, care ar urma să facă legătura între bazinul Caspic şi Europa, ocolind însă Rusia, a declarat directorul proiectului, Reinhard Mitschek, într-un interviu publicat vineri (5 septembrie 2008) în cotidianul "Financial Times".
 
"Suntem concentraţi pe dezvoltarea proiectului într-o manieră adecvată. Nabucco este în grafic şi toţi partenerii sunt hotărâţi şi deplin angajaţi în realizarea sa", a declarat Reinhard Mitschek.
Întrebat dacă proiectul Nabucco, susţinut de Uniunea Europeană şi SUA, nu este un proiect superfluu în condiţiile în care există un proiect asemănător demarat de Rusia şi Italia, denumit South Stream, Mitschek a apreciat că South Stream şi Nabucco nu sunt proiecte concurente.
 
"Europa se va confrunta cu o creştere puternică a cererii de gaze naturale în următorii 20 de ani. Producţia de gaze naturale a Europei este în scădere, astfel că vom avea nevoie de proiecte diferite şi rute adiţionale. Nu se pune problema alegerii între South Stream şi Nabucco, avem nevoie de ambele proiecte", a subliniat Reinhard Mitschek.

 
Nabucco este un proiect care vizează transportul de gaze naturale din zona Mării Caspice către Europa prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Conducta ar urma să aibă o lungime de 3.300 de kilometri şi să transporte circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale anual. Gazoductul ar putea deveni operaţional în 2012. Decizia finală asupra construcţiei conductei Nabucco ar trebui luată în acest an. În acest caz, construcţia ar începe în 2008/2009, iar primul transport de gaze ar putea avea loc în 2012.
 
Proiectul Nabucco a fost demarat de cinci companii de profil, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România). Recent, consorţiul Nabucco a dobândit un al şaselea partener prin includerea companiei RWE (Germania).
 
Concepută ca o alternativă la gazul natural furnizat de Rusia, Nabucco ar oferi Uniunii Europene o sursă alternativă de aprovizionare cu gaz provenit din Azerbaidjan, Iran, Irak, Turkmenistan şi Kazahstan. Cu toate acestea, grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a făcut progrese cu un proiect rival, denumit South Stream, care vizează construcţia unei conducte cu o lungime de 900 de kilometri ce va traversa Marea Neagră pentru a face legătura între Rusia şi Bulgaria, de unde se va împărţi în două ramuri, una spre Austria şi cealaltă spre Grecia, de unde va ajunge până la Otranto pe coasta Italiei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.