Piata imobiliara din Europa de Est se indreapta catre stagnare

 
În ciuda cresterii viguroase a economiei din tarile Europei Centrale si de Est, piata imobiliara din state precum Cehia, Polonia sau Slovacia se indreapta catre stagnare, desi expertii nu se asteapta deocamdata la o criza in acest sector, scrie ziarul austriac Die Presse. Acum ceva mai mult de un an, in momentul izbucnirii crizei subprime, parea ca Europa de Est abia daca va fi afectata in vreun fel, cu atât mai mult cu cât economiile din tarile central si est-europene se aflau in crestere puternica, puterea de cumparare inregistra si ea un trend ascendent iar numarul de birouri si centre comerciale era inca insuficient.
 
Toate aceste date au ramas partial neschimbate, desi cresterea economica da semne de slabire. A urmat apoi transformarea crizei imobiliare in criza de lichiditati, finantarile devenind mai scumpe si afectând mai ales pe dezvoltatorii imobiliari care derulau proiecte cu participare masiva de capital strain, o buna parte din acestia fiind activi in Europa de Est. Urmarea este aceea ca in aceasta regiune se va construi, dezvolta si vinde mai putin, ceea ce exercita o presiune asupra preturilor.
 
Tarile care au aderat la UE in 2004 au pierdut oricum din atractivitatea de care se bucurau printre investitori, un raport de piata realizat de Bank Austria, referitor la Cehia, Polonia si Slovacia, indicând faptul ca, daca in 2006 in piata imobiliara poloneza investitorii au injectat capital in valoare de 4,6 miliarde euro, anul trecut au fost investiti 3,1 miliarde de euro iar in primul semestru al lui 2008 doar 1,1 miliarde euro. Cresterea economica slabeste si ea, desi ramâne mai ridicata decât in vestul Europei.
 

Consecinta este o stagnare pe piata imobiliara pentru birouri in conditiile in care companiile inchiriaza mai putine spatii de birouri. Conform companiei de imobiliare CB Richard Ellis, piata imobiliara de birouri de la Varsovia se afla in fata unei schimbari de curs, chiriile urmând sa inceapa sa scada. Ratele de profitabilitate sunt deja in crestere, ceea ce inseamna ca preturile de cumparare sunt in regres in raport cu chiriile realizabile. Astfel, conform raportului de la Bank Austria, daca acum o jumatate de an se puteau achizitiona la Varsovia spatii de birouri cu o rata de profitabilitate de 5,4%, acum se pot obtine asemenea spatii cu rate de profitabilitate de 5, 75%.
 
La Praga rata de profitabilitate pentru un spatiu logistic nou achizitionat era acum o jumatate de an de 6,2%, actualmente ea ajungând la 7%. Aceasta tendinta nu se va schimba prea rapid iar spatiile imobiliare ar putea fi in curând achizitionate la preturi mai ieftine. Cu toate acestea, expertii nu indeamna investitorii la o abtinere generala. „Exista proiecte bune, dar trebuie sa te uiti bine ce cumperi”, afirma Karla Schestauber, experta in imobiliare la Bank Austria.
 
În timp ce preturile chiriilor pe metru patrat la Varsovia sunt in continua crestere (acolo se platesc 30 de euro pe luna pe metru patrat, mai mult decât pentru 23 de metri patrati in cea mai buna locatie centrala din Viena), chiriile din zonele periferice incep sa scada, data fiind febrilitatea cu care se construieste si numarul mare de spatii noi disponibil pe piata. Aceasta evolutie are deocamdata un efect „usor amortizant” asupra chiriilor medii.
 
Deocamdata expertii nu se asteapta la mari rasturnari, Schestauber aratând ca important este in acest caz câte proiecte aflate acum in fasa vor ajunge pe piata in anii care urmeaza. Investitorii ar putea primi ajutor neasteptat tocmai de la criza subprime, care face ca multe proiecte sa nu mai fie finantate si sa ajunga astfel pe piata abia in câtiva ani.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.