Pilulele de invatare, praf in ochii fraierilor

 
Companiile farmaceutice fac reclama la produse pentru ameliorarea concentrarii si performantelor intelectuale ale copiilor de vârsta scolara, iar parintii le cumpara din farmacii fara a-si da seama ca aceste pilule nu doar ca sunt inutile dar pot fi in acelasi timp si periculoase, scrie ziarul Frankfurter Rundschau. Tabletele cu gust de fructe si usor acidulate vor fi deliciul copiilor, spun reclamele companiilor farmaceutice pentru aceste produse, iar parintii din Germania au cheltuit doar anul trecut 30 de milioane de euro pentru aceste pilule vitaminizate, destinate zice-se „sa pregateasca un copil pentru scoala”.
 
În realitate insa, aceste pilule sau prafuri de invatare sunt in cel mai bun caz inutile, dar pot provoca si boli, asa cum reiese din studiul efectuat de medicul Peter Neumann, sef al Serviciului pentru Medicina de Tineret din cadrul Oficiului pentru Sanatate Urbana din Frankfurt. Din punctul sau de vedere, cererea in crestere de preparate pe baza de vitamine nu reprezinta altceva decât o expresie a disperarii parintilor, multi parinti venind la consultatie plângându-se de faptul ca progeniturile lor sosesc de la scoala complet epuizate si suprasolicitate, multi stând inca la orele 22.00 seara in fata biroului pentru a-si face temele.
 
Specialistul in medicina copilului, Thomas Berger, raporta anul trecut un numar alarmant de cazuri de elevi din invatamântul secundar cu dureri de cap sau stomac, cauza acestor simptome fiind dupa parerea sa scurtarea perioadei scolare prin introducerea bacalaureatului dupa 12 si nu dupa 13 ani de scoala. Cu toate acestea, ministrul educatiei, Juergen Banzer (CDU), este de parere ca reducerea perioadei invatamântului secundar de la noua la opt ani trebuie mentinuta. Rezultatul este acela ca stresul scolar nu a fost eliminat dupa reformele care au avut loc in sistemul german de invatamânt, iar multi copii nu sunt in stare sa-si faca temele fara ajutorul parintilor.
 
În consecinta, unii recurg la asa-zisul ajutor al produselor farmaceutice, a caror vânzare a crescut vertiginos, asa cum constata Ulrich Laut, director executiv la Camera de Land a Farmacistilor din landul Hessen. Parintii cred ca in acest fel ii ajuta pe copii. Laut este insa de parere ca ingerarea de fructe si legume suficiente face inutile produsele pentru completarea alimentatiei.
 
Centrala pentru Problemele Consumatorilor din landul Hessen (centru-vest) a criticat insa marti faptul ca multe farmacii vând parintilor vitamine fara nici un efect, acestea facând reclama la aceste produse in special in preajma inceputului de scoala, spunea purtatorul de cuvânt al centralei, Andrea Schauff. La acestea se adauga faptul ca produsele pentru completarea alimentatiei sunt „inutile si scumpe”, putând duce si la dependenta de tablete. Farmaciile sunt de aceea obligate sa trimita copii cu probleme de sanatate la medic.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.