„Pionieratul” Republicii Nicaragua in vederea recunoasterii „bolivariane” a Abhaziei si Osetiei de Sud

 
Rusia a obtinut, in sfârsit, sprijin pentru actiunile sale in Georgia: presedintele Republicii Nicaragua, Daniel Ortega, a recunoscut independenta Abhaziei si Osetiei de Sud. Gestul sau ar putea fi urmat de alte tari „bolivariene” ale Americii Latine. Liderii Cubei si Venezuelei si-au manifestat si ei, la fel ca Ortega, sprijinul pentru actiunile rusesti, chiar daca ezita, deocamdata, sa recunoasca cele doua republici.
 
Este usor de ghicit de ce pionier in acest sens a devenit tocmai Nicaragua: blocul antiamerican „Alternativa bolivariana a Americilor” (ALBA), din care fac parte Bolivia, Venezuela, Honduras, Cuba, Nicaragua si Republica Dominicana, bloc condus practic de Hugo Chavez, se pregateste in mod evident sa recunoasca Abhazia si Osetia de Sud, insa este nevoit sa tina cont si de pozitia Chinei, cel mai mare partener economic al sau, dar si de cea a Iranului, al carui rol in regiune creste vertiginos. Deocamdata, insa, Beijingul si Teheranul si-au limitat la a-si exprima „intelegerea” pentru pozitia rusa in Caucaz, explica publicatia rusa Gazeta.
 
De asemenea, lui Chavez nu-i este indiferenta nici atitudinea Uniunii Europene (UE), in conditiile in care rolul Europei in economia tarilor ALBA continua sa fie unul mare. Faptul ca la summitul extraordinar al UE nu au fost adoptate niciun fel de documente antirusesti, liderii europeni limitându-se la cuvinte de ordin general, „in stilului motanului Leopold”, i-a determinat pe „bolivarieni” la actiuni mai hotarâte in ceea ce priveste recunoasterea celor doua republici.

 
Lui Daniel Ortega i-a fost cel mai simplu sa recunoasca independenta celor doua republici. Spre deosebire de Venezuela si Cuba, Nicaragua nu prea are legaturi cu Iran si China. De asemenea, a „baga la inaintare” Republica Dominicana, ar fi fost neinspirat: putini stiu de existenta ei. În ceea ce-l priveste pe liderul Hondurasului, in timpul festivitatii de aderare a tarii sale la ALBA, acesta declarase deschis ca statutul de membru in alianta nu presupune nici un fel de obligatii politice pentru tara sa.
 
Nu in ultimul rând, presedintele Boliviei, Evo Morales, care asteapta de la Teheran investitii in valoare de 1,1 miliard de dolari, va dori in mod evident sa astepte reactia prietenilor sai islamici. Prin urmare, a ramas Nicaragua. Potrivit Gazeta, Daniel Ortega mai are un motiv sa recunoasca prima (dintre tarile ALBA) independenta Abhaziei si Osetiei de Sud. În pofida sprijinului acordat de Venezuela, situatia social-economica a Republicii Nicaragua este extrem de dificila. Anul acesta, cresterea sa economica s-a dovedit cea mai mica in America Latina – doar 3%.
 
În schimb, in ceea ce priveste inflatia, Nicaragua se situeaza pe locul 2 in regiune, cu 23%, dupa Venezuela (32%). Prin urmare, popularitatea lui Ortega, de numele caruia locuitorii isi legau in anii 1980 mari sperante, scade in mod rapid. În aceste conditii, actiunile politice externe sunt menite sa salveze renumele presedintelui nicaraguan. De altfel, Ortega s-a pronuntat in repetate rânduri in favoarea programului nuclear iranian si a unei strânse cooperari tehnico-militare cu Rusia, subliniaza in final Gazeta.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.