Premierul ungar: Nu se va ajunge la o reluare a dialogului cu Bratislava

 
„As fi considerat un tradator daca as face o vizita la Bratislava”, a afirmat premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, dupa intâlnirea cu seful guvernului slovac. Ferenc Gyurcsany si omologul sau slovac Robert Fico trebuiau sa se intâlneasca initial la granita maghiaro-slovaca, pentru a stabili data vizitei oficiale a premierului maghiar la Bratislava. S-a intâmplat insa ca amândoi sa mearga la summitul de la Bruxelles. Dupa jumatate de ora de discutii, seful guvernului maghiar a declarat ca nu se va ajunge la o reluare a dialogului, relateaza Rzeczpospolita.
 
„Nu pot veni in vizita la un vecin când unul dintre membrii familiei lui striga in plina strada ca ungurii i-au ucis pe slovaci”, a spus el. „Putem construi poduri noi peste Dunare si taia panglici, dar aceste gesturi goale nu vor musamaliza ura conducatorilor slovaci fata de unguri, nu vor vindeca sufletele ranite”, le-a explicat enervat Gyurcsany jurnalistilor.Ungurii sunt suparati din cauza declaratiilor lui Jan Slota, seful Partidului National Slovac (SNS) din coalitie. Mai intâi a jignit-o pe sefa diplomatiei maghiare, numind-o "femeie ciufulita.
 

Apoi a numit statuia Sf. Stefan de pe Dealul castelului din Budapesta "statuia unui bufon pe cal". Recent, Slota l-a sfatuit pe ministrul slovac al apararii sa-si instruiasca mai bine soldatii, fiindca Budapesta pregateste un nou Kosovo, sprijinind tendintele autonome ale celor 450 000 de minoritari maghiari din Slovacia. În ziua intâlnirii de la Bruxelles a celor doi premieri, a aratat din nou de ce e in stare. De data aceasta, telul atacului a fost Turul, pasarea sfânta a Ungariei. El a spus ca e o "gaina plouata" care trebuie alungata din sudul Slovaciei.
 
„Relatiile noastre amintesc de o supa acrita. Chiar si un prânz bun poate fi stricat cu câteva fire de condimente”, a explicat premierul ungar. „Prefer câteva cuvinte aspre din partea politicienilor decât a organizatiilor militare parafasciste”, i s-a revansat Robert Fico, facând trimitere la infiintarea Garzii Ungare, organizatie creata in scopul "autoapararii si apararii patriei". „Slovacii nu au amenintat niciodata alte popoare”, a asigurat el.
 
La intrebarea de ce 40% din slovaci au o atitudine dusmanoasa fata de maghiari (asa rezulta din cele mai recente studii), el a raspuns "astea sunt prostii". „În Slovacia nu exista nationalism”, a dat el asigurari. „Nu vad nici o sansa pentru intâlnirea celor doi premieri”, a spus secretarul de stat in MAE maghiar, Gabor Szentivay. O echipa formata din experti ai ambelor ministere a pregatit intâlnirea timp de multe saptamâni. Dupa cum se vede, fara efect.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.