Problema hispanica a lui John McCain

 
Senatorul John McCain pretinde sa atraga voturile hispanicilor – in pofida mizei republicanilor pentru o mâna forte impotriva imigratiei – cu mesajul sustinut azi de partizanii sai, ca un lucru este politica partidului si alt lucru candidatul. McCain, care a obtinut 70% din voturile hispanice la ultima sa realegere in Arizona, a fost promotorul cheie al unei legi privind reglementarea situatiei a 12 milioane de muncitori clandestini care traiesc in SUA, care a facut valuri si a suscitat opozitia propriilor coreligionari de partid in Congres, noteaza ziarul El Pais.
 
Chiar si asa, doar intre 20 si 30% dintre hispanici, in functie de sondaje, ar vota azi pentru McCain. Ceea ce l-ar putea costa scump in unele state esentiale precum Colorado si New Mexico, unde exista un procent foarte mare de hispanici. „În aceste parti este penalizat pentru pozitia partidului sau”, este de parere David Schultz, profesor la catedra de Administratie publica din cadrul Universitatii din Hamline (Minnesota).
 
Iar partidul sau a pus sare pe rana aprobând la inceputul saptamânii un program electoral in care se promit alegatorilor masuri menite sa-i deporteze „fara intârziere” pe cei fara acte in regula si sanctionarea oraselor care nu sunt atente la statutul de imigrant la ora oferirii serviciilor, precum Washingtonul, New York si San Francisco. Programul partidului sau prevede ca cei lipsiti de acte sa fie deportati „fara intârziere”. Asupra perspectivelor de reglementare a strainilor, programul este transant: "Ne opunem amnistierii", subliniind ca se respinge orice "legalizare in masa".
 
Declaratia este importanta având in vedere ca este programul electoral oficial al partidului si o oglinda a pozitiilor purtatorului sau de drapel, candidatul la presedintia tarii. "Exista o mare nemultumire fata de politica partidului" in rândul hispanicilor, a recunoscut congresmanul republican Lincoln Diaz-Balart intr-un interviu pe Xcel Energy Center, complexul de hochei pavoazat de sus pâna jos in culorile Conventiei Republicane. Díaz-Balart, de origine cubaneza, spune ca hispanicii isi vor aminti ca McCain a fost „cel mai bun aliat” al legiuitorilor care a sprijinit reforma migratorie.

 
David Rivera, congresman de Florida si delegat la conventie, este de parere ca „alegatorii vor face diferenta intre John McCain si elementele antiimigrante din Partidul Republican". Totusi, McCain de azi nu este acelasi care a promovat odinioara reforma migratorie alaturi de senatorul democrat Ted Kennedy. La alegerile primare, unde trebuia sa câstige bazele partidului sau, a spus ca si-a invatat lectia si ca inainte de orice legalizare a imigrantilor trebuie sa fie garantata securitatea frontierei, lucru pe care vor trebui sa-l certifice guvernatorii statelor care au granita cu Mexicul.
 
El a spus chiar ca azi nu ar mai vota proiectul sau de reforma propus odinioara. Díaz-Balart l-a aparat totusi pe McCain spunând ca un control al frontierei este o conditie indispensabila pentru a obtine voturi in Congres in perspectiva unei reglementari ulterioare a muncitorilor clandestini. Totusi, schimbarea de pozitie a senatorului republican i-a deschis calea de atac rivalului sau, Barack Obama. "A intors spatele imigratiei când i-a convenit din punct de vedere politic”, a remarcat Luis Miranda, un purtator de cuvânt al campaniei candidatului democrat. Dar si democratii umbla pe nisipuri miscatoare in privinta imigratiei.
 
Capitolul privind aceasta tema din programul lor electoral incepe cu masuri de intariri a frontierei si sanctiuni impotriva firmelor care angajeaza la negru si doar spre final pledeaza pentru legalizarea muncitorilor clandestini. Pe de alta parte, Obama a evitat sa trateze chestiunea in profunzime in discursurile sale. Steven Greene, profesor de Stiinte Politice la Universitatea din Carolina de Nord,o pune pe seama faptului ca liderul democrat "are dificultati pentru a-si atrage americanii din clasa muncitoare, care sunt susceptibili la mesajele xenofobe".
 
A deschide bratele imigrantilor ar putea avea un efect contrar. De aici si strategia de a tacea si a spera ca hispanicii sa-i intoarca singuri spatele rivalului sau. McCain aspira, pe de alta parte, sa-si deschida o bresa cât mai mare fata de politica partidului sau, o manevra devenita obisnuita in actuala campanie.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.