Rusia: Transnistria nu-i Osetia de Sud

 
Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, l-a primit miercuri (3 septembrie 2008) la resedinta „Bociarov Rucei”, pe liderul transnistrean Igor Smirnov, care venise la Soci cu speranta ca puterea rusa va sprijini, dupa recunoasterea Abhaziei si Osetiei de Sud, si independenta Transnistriei. Însa, liderii de la Kremlin subliniaza ca acestea sunt lucruri diferite si se pronunta pentru continuarea negocierilor la nivel trilateral in problema Transnistriei. La ora actuala, pentru Moscova cel mai important este sa fie asigurata stabilitatea in regiune, nimeni neavând nevoie de o acutizare a conflictului din Republica Moldova, considera expertii.
 
Atacul initiat de Tbilisi asupra Osetiei de Sud si recunoasterea ulterioara a independentei acestei republici (de catre Rusia) nu trebuie sa faca jocul celor care ar dori sa submineze stabilitatea in tarile fostei URSS, noteaza, joi, cotidianul rus Izvestia. Noul statut al Abhaziei si Osetiei de Sud i-a alimentat sperantele lui Igor Smirnov. Acestea s-au amplificat si mai mult când presedintele rus l-a invitat la Soci.
 
La finalul intrevederii, secretarul de presa al Presedintiei ruse, Natalia Timakova, a declarat ca partile au convenit asupra continuarii procesului de negocieri, cu participarea celor trei parti: Rusia, Chisinau si Tiraspol. Alte detalii nu se cunosc, dar si asa este clar ca sperantele lui Smirnov privind sprijinul Moscovei s-au naruit. Moscova subliniaza ca Abhazia si Osetia de Sud – sunt una, iar Transnistria – cu totul altceva. „Aceasta este o problema separata, in care Rusia este gata sa-si ofere serviciile de mediator”, a afirmat, intr-un interviu acordat postului de televiziune italian RAI, Dmitri Medvedev.

 
„În continuarea eforturilor noastre de mediator, ne pregatim pentru o discutie serioasa cu Smirnov”, a declarat in ajunul intrevederii consilierul presedintelui rus, Serghei Prihodko, subliniind ca Moscova sprijina eforturile lui Vladimir Voronin pe marginea reglementarii situatiei din Transnistria. De altfel, aminteste Izvestia, Medvedev desfasurase intrevederea cu Voronin exact in ajunul recunoasterii independentei celor doua republici din Caucaz. Liderul rus daduse de inteles ca Rusia este dispusa sa sprijine prin orice mijloace reglementarea din Transnistria, insa doar in cadrul suveranitatii moldovene.
 
Totodata, in cadrul acestei intrevederi, Voronin subliniase rolul decisiv al Rusiei in solutionarea problemei transnistrene si, in general, incerca sa-si demonstreze loialitatea fata de Moscova, ca si cum fostele sale declaratii privind aspiratia Republicii Moldova privind aderarea la NATO nici n-ar fi existat. La Soci, Smirnov nu a gasit sprijin nici pe marginea unei alte probleme: majorarea contingentului rus de mentinere a pacii pe teritoriul republicii transnistrene autoproclamate.
 
La ora actuala, in Transnistria se afla 500 de soldati rusi, dar Smirnov doreste 3.000.„De ce ar avea nevoie (transnistrenii) de majorarea contingentului? Oricum, tot armamentul a fost scos de pe acest teritoriu. Toate acestea sunt „visele” lui Smirnov”, comenteaza o sursa avizata a cotidianului rus.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.