Un scandal de coruptie legat de premier zguduie Slovenia

 
Premierul sloven, Janez Janša, neaga acuzatiile aduse de televiziunea finlandeza, potrivit carora ar fi acceptat mita de la compania Patria. Scandalul a izbucnit pe scena politica slovena in urma formularii acestor acuzatii, iar intre timp campania electorala continua, relateaza postul de radio B92. Situatia constituie inca principalul subiect al buletinelor de stiri din Slovenia.
 
Potrivit acuzatiilor, Janša ar fi primit un comision in valoare de pâna la câteva milioane de euro de la compania finlandeza Patria pentru a semna un contract pentru vânzare a 135 de vehicule blindate catre armata slovena. Premierul a organizat acum doua zile o conferinta de presa, respingând acuzatiile si calificându-le drept prostii si miniciuni; el a adaugat ca nu a jucat nici un rol in alegerea companiei ce avea sa furnizeze vehiculele.
 
Janša a afirmat ca nu este o coincidenta faptul ca acest scandal a aparut in ajunul alegerilor parlamentare ce vor avea loc la 21 septembrie. El a declarat pentru televiziunea slovena ca este un caz fara precendent – un post de televiziune dintr-o tara se amesteca in campania electorala dintr-un alt stat. El insista ca postul finlandez de televiziune sa prezinte in mod public documentele pe care respectivul jurnalist si-a bazat acuzatiile de mita. Biroul pentru Comunicatii al Guvernului sloven a cerut si el ca postul YLE sa prezinte aceste documentele, afirmând ca in caz contrar postul de televiziune va trebui sa prezinte scuze publice.
 

Agentia de presa slovena de stat STA a sustinut pozitia presedintelui, aratând cum directorul postului finlandez de televiziune de stat a fost consilier al fostului premier finlandez social-democrat; partidul-frate din Slovenia se afla acum intr-o lupta strânsa in alegeri cu Janša. Cotidianul sloven Finance a numit aceste incercari ale STA – agentia al carei director este fost consilier in partidul lui Janša – asemanatoare cu a „lega Patria de Comintern”.
 
Comentând aceste afirmatii, Finance a publicat un articol intitulat „Janša vrea sa scape din situatia asta printr-o metoda balcanica”, citând un om de afaceri sloven care lucreaza in Finlanda, Milan Smolej, care a declarat ca politia finlandeza actioneaza cu totul independent si ca in Finlanda justitia si politia sunt cu totul separate. „Janša doreste sa iasa din situatia asta intr-un mod tipic balcanic, insa Finlanda nu se afla in Balcani”, a declarat Smolej pentru Finance, adaugând ca finlandezii sunt cunoscuti pentru faptul ca odata ce au pornit pe un drum, nu renunta la el.
 
Autorul stirii din televiziunea finlandeza, Magnus Berglund, a scos la iveala anul trecut un alt scandal in care era implicata compania Patria – aceasta mituise oficiali egipteni pentru un contract de vânzare de mortiere. Berglund a afirmat ca nu este interesat de campania electorala sau de alegerile din Slovenia, precizând ca fiecare acuzatie facuta de el se bazeaza pe documente care au fost verificate de mai multe surse.
 
De asemenea, el a afirmat ca nu isi va dezvalui sursele si nici nu va oferi guvernului sloven documentele. Potrivit lui, acestea for fi facute publice dupa ce politia finlandeza va fi predat cazul procuraturii si dupa ce vor fi inceput demersurile legale. Între timp, opozitia slovena cere deja o intrunire extraordinara a Parlamentului pentru a se discuta scandalul legat de Patria.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.