Vladimir Putin: visul ca Rusia sa fie o superputere

 
Putin, dictatorul oficios al Rusiei pe parcursul intregului deceniu a facut tot ce i-a stat in putere pentru a-si ascunde personalitatea si intentiile. Anii sai de experienta ca membru al KGB l-au invatat sa afiseze de fatada o personalitate docila si sa-si ascunda intentiile. Bush ar putea crede ca a ajuns in strafundul sufletului acestuia, dar ne indoiam ca a invatat ceva de la acest barbat caruia rusii post-sovietici i-au incredintat destinele, noteaza Richard Pipes – fost consul al SUA in Georgia si consilier pe probleme de securitate al lui Ronald Reagan – in editorialul sau publicat de ziarul La Razon.
 
Impresia mea personala – spune autorul – este ca, mai presus de toate, Putin este o fire razboinica. Marunt din punct de vedere fizic si cu o inaltime medie comparativ cu majoritatea sefilor de stat occidentali, el pare sa sufere de nevoia imperioasa de a se impune si de a-si face simtita puterea. În anumite directii, aceasta nevoie este evidentiata prin pasiunea sa pentru karate. Si, in general, prin tendinta sa tot mai frecventa de a se pronunta agresiv impotriva lumii occidentale, mai ales a SUA carora le reproseaza intentia de a modela lumea dupa propria lor imagine si interese.
 
O agresivitate care devine si mai evidenta in declaratiile sale. Exemplul cel mai recent in acest sens este incercarea sa dementa de a invinovati SUA pentru invazia Georgiei de catre Rusia, afirmând intr-un interviu acordat CNN ca in Georgia au fost prezenti americani care au inarmat si antrenat armata georgiana si ca Washingtonul a instigat conflictul in avantajul lui McCain. Putin vede Rusia, cel mai mare stat al lumii, sub amenintarea puterilor straine decise sa o asedieze pe toate fronturile.
 
Si este decis sa impiedice acest lucru oricare ar fi pretul. Putin este incapabil sa uite ca Rusia era pâna de curând o superputerea globala, respectata si temuta de intreaga lume, dar ca acum dorintele sale sunt ignorate, cum s-a vazut recent prind secesiunea Kosovo impusa Serbiei si incheierea de acorduri intre SUA si Polonia, precum si cu Republica Ceha, menite sa duca la instalarea pe teritoriul lor a unor piese ale scutului american antiracheta.
 

Tragedia sta in faptul, judecând dupa sondaje, ca majoritatea cetatenilor ii impartasesc aceasta viziune. Se simte o nostalgie dupa fosta URSS. Si se doreste, mai presus de toate, ca Rusia sa revina la pozitia de superputere. Întrebati despre cum le-ar placea ca tara lor sa fie perceputa de catre straini, o minoritate restrânsa a raspuns „admirata” in timp ce o majoritate semnificativa a raspuns „respectata si temuta”.
 
Aceasta dorinta este atât de evidenta, incât marea majoritate a rusilor il considera pe Stalin – un tiran responsabil de moartea a zeci de milioane de cetateni sovietici – drept una din cele mai mari figuri ale istoriei lor, daca nu cea mai mare, pentru ca a facut din tara lor o putere mondiala. Ei sunt de parere ca Rusia are dusmani decisi sa o umileasca, cel mai important dintre ei fiind „imperialistele” Statele Unite.
 
Acorda o valoare redusa libertatii, identificând-o cu infractiunile si anarhia si acorda o marja ampla „ordinii”, care este perfect compatibila cu ceea ce occidentali considera despotism. De aici si faptul ca putini rusi au obiectii fata de progresiva limitare a drepturilor si libertatilor impuse de Putin si de regimul sau. Nu vad nimic anormal intr-un stat monopartidist si il prefera mai degraba decât unui sistem multipartidist.
 
Pentru a reclama statutul de superputere, in conditiile in care este lipsita de forta militara si de ponderea economica necesare, conducerea rusa contrazice si se arata contrara la tot ceea ce spun SUA, superputerea cu mare diferenta. În ultimul timp, inalti functionari rusi, inclusiv presedintele Dimitri Medvedev, i-au avertizat pe cei din afara ca Rusia are dreptul la o sfera de influenta „privilegiata” asupra lumii, care se refera – au explicat ei – nu doar la regiunile din vecinatatea apropiata, ci si la restul.
 
Aceasta sfera se extinde clar la Ucraina, cu care Rusia are o incipienta disputa asupra peninsulei Crimeea si baza navala cu iesire la marea deschisa din Sevastopol, sediu al flotei sale din Marea Neagra. Rusia simte nevoia sa se impauneze pe scena internationala si sa scoata pieptul in fata lansând amenintari. Are nevoie disperata sa-si faca ordine in casa. Nu are nevoie de un Putin, ci de cineva ca Deng Xiaoping, succesorul lui Mao, care, desi a mentinut dictatura Partidului Comunist, a impins China spre recunoasterea proprietatii private si cooperarea internationala, conchide autorul.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.