Dell are de gând sa vânda o parte din facilitatile de productie, sustine WSJ

 
Grupul american Dell Inc, al doilea mare producator mondial de calculatoare personale, are de gând sa vânda o parte din facilitatile de productie din intreaga lume, in incercarea de a reduce costurile si a imbunatati profitabilitatea, informeaza un articol publicat luni in cotidianul financiar „Wall Street Journal”, preluat de Reuters. Citând surse din interiorul companiei, „Wall Street Journal” sustine ca in ultimele luni Dell a contactat mai multi producatori de computere care lucreaza pe baza de contract cu oferte referitoare la vânzarea unora din uzinele sale.
 
Una din surse a declarat pentru WSJ ca Dell ar urma sa vânda majoritatea din aceste uzine in urmatoarele 18 luni. Potrivit „Wall Street Journal”, cel mai probabil cumparator pentru uzinele Dell vor fi producatori asiatici de computere. Dell ar putea sa se confrunte cu mai multe obstacole in incercarea de a scapa de unele din uzinele sale. Producatorii de PC-uri care lucreaza pe baza de contract ar putea fi reticenti la ideea de a prelua facilitati de productie amplasate in zona cu costuri ridicate ale mâinii de lucru, cum este cazul SUA.
 

În plus, o parte din facilitatile de productie Dell ar putea sa fie legate de o serie de acorduri convenite cu autoritatile locale. De exemplu, uzina Dell din statul american Carolina de Nord a primit ajutoare de stat si scutiri de taxe in valoare de mai multe miliarde de dolari, insa aceste ajutoare sunt conditionate de mentinerea unui anumit numar de angajati si indeplinirea unor obiective de investitii pâna in 2015. Initial, facilitatile de productie ale grupului Dell au fost concepute pentru a satisface necesitatile de PC-uri ale clientilor de tip corporate care comanda volume mari de calculatoare personale de tip desktop.
 
Însa, in ultimii 3 ani, cresterea pe piata PC-urilor s-a transferat spre computerele de tip laptop vândute consumatorilor prin intermediul magazinelor de vânzare cu amanuntul. Dell a ramas in urma rivalilor care au pus la punct un sistem eficient pentru productia de calculatoare portabile. Desi uzinele Dell sunt considerate de analistii eficiente atunci când este vorba de productia de PC-uri de tip desktop, in cazul uzinelor Dell care produc laptop-uri analistii apreciaza ca acestea au costuri mai mari decât media din industrie.
 
În general, producatorii de PC-uri care lucreaza pe baza de contract produc calculatoare la un pret mai mic deoarece toate operatiunilor lor sunt concentrate pe ideea eficientei operationale, spre deosebire de mari firme precum Dell care trebuie sa tina cont si de operatiunile de marketing si alte considerente. Dell are patru uzine de asamblare in SUA si alte 6 la nivel mondial.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.