Moneda euro, la cea mai scazuta valoare din ultimele 11 luni

 
Moneda euro si-a continuat scaderea si a ajuns vineri (5 septembrie 2008) sub pragul de 1,42 dolari, cel mai scazut nivel din ultimele 11 luni, pe fondul inrautatirii perspectivelor economiei europene, transmite AFP. La ora 10.55, GMT moneda unica era cotata la 1,4196 dolari, valoare pe care nu a mai inregistrat-o dupa data de 24 octombrie 2007. Moneda europeana continua astfel tendinta descendenta pe care a intrat la mijlocul lunii iulie, dupa ce la data de 15 iulie euro a atins valoare record de 1,6038 dolari. De la acea data insa si pâna in prezent, moneda unica a pierdut peste 11% din valoare pe fondul temerilor privind posibila intrare in recesiune a zonei euro.
 

Vineri au fost publicate cifrele referitoare la productia industriala a Germaniei, care a inregistrat un recul peste asteptari. Ministerul german al Economiei a informat ca in luna iulie productia industriala a inregistrat un recul de 1,8% fata de luna precedenta, o scadere mai mare decât se asteptau analistii. Joi, Banca Centrala Europeana a revizuit in scadere estimarile de crestere pentru 2008 in zona euro, la 1,4% de la 1,8% anterior. Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, nu a dat nici o indicatie cu privire la o viitoare reducerii a dobânzii de referinta pentru a stimula economia europeana.
 
Potrivit Oficiului European de Statistica (Eurostat) in al doilea trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent Produsul Intern Brut al zonei euro s-a contractat cu 0,2%, o premiera inregistrata de zona euro dupa 1995. O economie este considerata in recesiune dupa doua trimestre consecutive de crestere economica negativa. Moneda euro sufera si de pe urma aprecierii dolarului ca urmare a scaderii pretului petrolului. Pretul barilului de petrol si evolutia dolarului sunt strâns legate, investitorii utilizând petrolul ca o investitie pentru a se proteja de inflatie si deprecierea dolarului.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.