Preturile biletelor de tren ar putea creste semnificativ in urma majorarii taxei de utilizare a infrastructurii feroviare

 
Pretul biletelor de tren s-ar putea majora semnificativ daca Ministerul Transporturilor aproba majorarea tarifului de utilizare a infrastructurii feroviare, de la 9 la 39 lei pe kilometru, potrivit unei note a companiei CFR SA, care administreaza infrastructura feroviara. CFR SA a propus majorarea de 4 ori a tarifului de utilizarea infrastructurii de la 9 la 39 de lei pe kilometru incepând din luna august, sume necesare pentru imbunatatirea conditiilor de siguranta a circulatiei, având in vedere cresterea costurilor la materiale si a celor cu salarizarea personalului. CFR SA sustine ca veniturile companiei sunt mult sub costurile necesare.
 
Compania are datorii foarte mari, de circa un miliard de lei, catre furnizorii de energie, datorie pe care ar trebui sa o plateasca esalonat pâna la 31 iulie 2008. Daca majorarea taxei ar fi aprobata de Ministerul Finantelor, atunci CFR SA ar avea venituri de 1,44 miliarde de lei in 2008, dar si bugetul alocat CFR Calatori ar trebui sa ajunga la 4,1 miliarde lei in 2009 comparativ cu 605,47 milioane in 2009, respectiv 4,84 miliarde lei in 2010, fata de 658,92 milioane lei buget estimat fara majorarea taxei. Potrivit unui calcul realizat de CFR Calatori, având in vedere ca la nivelul acestui an ponderea taxei de utilizare a infrastructurii reprezinta 56% din totalul cheltuielilor de exploatare, restul fiind alocat pentru reparatii si personal, o majorare a taxei pâna la 39 de lei ar face ca 100% din cheltuielile de exploatare sa fie utilizate pentru plata taxei, ceea ce va duce la o majorare importanta a pretului biletelor, de circa trei ori, deoarece CFR Calatori va avea nevoie de sume pentru asigurarea cheltuielilor de personal, reparatii si amortismente.

 
Compania avertizeaza ca o astfel de situatie va duce si la blocarea activitatii de transport feroviar de calatori. Ultima majorare a biletelor de tren a avut loc in septembrie 2007. Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban a precizat ca biletele nu vor creste, deoarece autoritatile vor majora subventia acordata CFR Calatori cu cuantumul de majorare a taxei de utilizare a infrastructurii. "Masura nu va afecta calatorii, deoarece va creste subventia pentru CFR Calatori in cuantumul corespunzator cu majorarea taxei de utilizare a infrastructurii", a spus ministrul Transporturilor.
 
Scumpirea semnificativa a biletelor ar putea determina tot mai multi calatori sa paraseasca calea ferata, optând pentru alte mijloace de transport. În 2007, numarul celor care au preferat sa mearga cu trenul in locul celorlalte mijloace de transport a scazut cu circa 7% comparativ cu anul precedent, datorita reparatiilor pe infrastructura feroviara, ceea ce a dus la cresterea timpilor de parcurs. În 2007, potrivit datelor Ministerului Transporturilor, au fost transportati 88,62 milioane pasageri pe calea ferata, comparativ cu 94,44 milioane pasageri in 2006.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.