Recul general pe marile piete auto vest-europene in luna august

 
Afectate de incetinirea economica, toate cele cinci mari piete auto din Europa Occidentala au inregistrat in luna august o scadere a vânzarilor de autovehicule noi, scaderea fiind foarte pronuntata in Spania, Italia si Marea Britanie si mai redusa in Franta si Germania, transmite AFP. Potrivit cifrelor publicate joi in Marea Britanie, vânzarile de autovehicule noi au inregistrat in luna august 2008 o scadere de aproape 19% si o scadere de 3,8% pe primele 8 luni ale acestui an.
 
Anterior, Franta a anuntat o scadere a vânzarilor de autovehicule noi de 7% in luna august, Spania a inregistrat o scadere dramatica de 41%, Italia o scadere de 24% si Germania, prima piata auto europeana, o scadere de 10%. Pe primele 8 luni cumulate ale acestui an doar Franta si Germania au inregistrat o usoara crestere, de 2,9% si respectiv 2,0%, in timp ce in Italia vânzarile de autovehicule noi au inregistrat o scadere de 12% iar in Spania scaderea a fost de 21%.
 
Aceste piete se confrunta cu o incetinire a cresterii economice, la care se adauga conditiile dificile de pe piata creditului, in special in Spania si Marea Britanie. În plus, cifrele brute privind vânzarile de autovehicule noi in luna august au avut de suferit si de pe urma faptului ca luna august a avut in acest an doua zile lucratoare mai putin decât luna august 2007. În opinia lui Guillaume Mouren, analist Xerfi, „nu trebuie sa ne asteptam la o relansare in al doilea semestru” tinând cont de conjunctura economica. „În cel mai bun caz ne putem astepta la o stabiliza a pietei in al doilea semestru, insa in cel mai rau caz vom asista la o continuare a scaderii, cu ritmuri lunare de doua cifre in Italia, Spania si Marea Britanie.
 
O relansare este preconizata mai degraba pentru al doilea semestru al anului 2009”, adauga Guillaume Mouren. Analistul atrage atentia asupra crizei imobiliare violente in Marea Britanie si Spania precum si asupra conditiilor dificile de pe piata creditului si a dobânzilor ridicate. În Spania, piata cea mai afectata de scaderea pietei auto, vânzarile de autovehicule noi au inregistrat in luna august a patra luna de scadere consecutiva mai mare de 20%, iar scaderea de 41% a fost cea mai importanta din ultimii 15 ani. Asociatia nationala a producatorilor de automobile din Spania (Anfac) a atribuit deteriorarea pietei „unei scaderi puternice a consumului privat, scaderii increderii consumatorilor si evolutiei negative a altor indicatori economici precum somajul, inflatia si accesul la credit”.

 
În Marea Britanie, vânzarile de autovehicule noi s-au diminuat in luna august pâna la cel mai coborât nivel de dupa 1966, Asociatia constructorilor de automobile (SMMT) apreciind ca „piata continua sa slabeasca pe masura ce consumatorii amâna achizitionarea de autovehicule noi din cauza preocuparilor crescute cu privire la starea economiei”. În Germania, federatia VDA a subliniat si ea ca piata auto „nu a putut sa se sustraga in luna august mediului economic din ce in ce mai scazut, marcat de o reticenta a consumatorilor”.
 
În pofida acestui fapt, VDA continua sa vizeze un total de 3,2 milioane inmatriculari in acest an, in crestere usoara fata de 2007 când cea mai mare piata auto din Europa a inregistrat o scadere de peste 9%. În schimb, in cazul României, potrivit datelor anuntate de Institutul National de Statistica (INS), numarul inmatricularilor noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor a crescut, in primul semestru al anului, cu 24,7% fata de perioada similara din 2007, ajungând la 239.537 unitati.
 
Conform INS, in semestrul I 2008, s-au inregistrat cresteri ale numarului de inmatriculari noi la toate categoriile de vehicule pentru transportul pasagerilor, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Cea mai semnificativa crestere s-a inregistrat pentru autocare, autobuze si microbuze, numarul acestora fiind de 2,3 ori mai mare fata de semestrul I 2007. La aceasta categorie au fost inregistrate, la finele lunii iunie, 4.556 de vehicule fata de un numar de 1.990 de unitati, in perioada similara a anului trecut.
 
De asemenea, numarul autoturismelor inregistrate la finele semestrului a fost de 225.199 fata de 181.050 la finele primului semstru din 2007(+44.149), iar cel al motoretelor si motocicletelor inmatriculate a crescut cu 675, pâna la 9.782 la finele lunii iunie 2008. Pentru transportul de marfuri, numarul inmatricularilor de noi vehicule a inregistrat o crestere cu 15,5% in primul semestru, pâna la 50.640 unitati.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.