România intre tarile cu risc ridicat de spirala inflationista determinata de salarii

 
România a fost inclusa in rândul tarilor cu cel mai ridicat risc al spiralei inflationiste determinata de cresterea salariilor, conform Raportului pentru Comert si Dezvoltare 2008, realizat de UNCTAD (Conferinta pentru Comert si Dezvoltare a Natiunilor Unite), transmite Reuters. Potrivit raportului UNCTAD, tarile cu cel mai ridicat risc al spiralei inflationiste a salariilor sunt acelea unde costurile fortei de munca au crescut mai rapid decât inflatia in perioada 2000-2006, iar tendinta nu s-a modificat in 2007 (ultimul an pentru care sunt valabile datele studiului). Aceste tari sunt: România, Federatia Rusa, Ucraina, Azerbaidjan, Islanda, Kazahtan, Letonia si Norvegia.

 
Tarile cu un risc al spiralei inflationiste scazut sau moderat, dar in crestere sunt: Argentina, Australia, Bulgaria, Danemarca, Ecuador, Estonia, Lituania, Noua Zeelanda, Polonia, Singapore, Suedia si Elvetia. Statele cu un risc moderat sau ridicat, dar in descrestere al spiralei inflationiste sunt China, Ungaria, Indonezia si Mexic. Studiul UNCTAD sustine ca din 1999 in 2007, rata de schimb efectiva in Estul Europei si Federatia Rusa s-a apreciat cu peste 30%.
 
Deficitul lor mediu de cont curent a ajuns in 2007 la aproximativ 9% din Produsul Intern Brut, mai mult decât dublu fata de nivelul din 1999, când a inceput adevarata apreciere. Cele mai mari deficite de cont curent s-au inregistrat in România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania. Aceste state au ajuns la un nivel de 10% din PIB. În Federatia Rusa, cresterea exporturilor, in special a energiei si materiilor prime, a depasit cresterea importurilor, dar surplusul de altadata al contului curent s-a micsorat.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.