Adomniţei, reclamat de PSD la DNA pentru repartiţia microbuzelor şcolare

 
Şefa Departamentului Educaţie Publică şi Cercetare a Partidului Social Democrat (PSD), Ana Birchall, a solicitat (duminică, 7 septembrie 2008) Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să cerceteze modul în care au fost utilizate, în mandatul ministrului Cristian Adomniţei, resursele materiale şi financiare ale Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.
 
Ea solicită DNA să constate dacă repartizarea celor 31 microbuze şcolare în judeţul Iaşi 'este un caz de mită electorală', deoarece 21 dintre acestea au fost alocate localităţilor cuprinse în colegiile în care şi-au confirmat candidatura pentru Camera Deputaţilor Cristian Adomniţei, Traian Dobre şi Relu Fenechiu, toţi membri ai Partidului Naţional Liberal (PNL). Totodată, Ana Birchall a arătat, în sesizarea adresată DNA, că 20 de microbuze au fost repartizate localităţilor care au primari membri PNL, şapte – localităţilor unde sunt primari membri PSD, trei microbuze au fost alocate localităţilor conduse de primari membri PD-L şi un microbuz unei localităţi cu primar membru PC.
 
"Cristian Adomniţei înţelege, prin operaţiunea 'Microbuzul Electoral', să utilizeze în interes personal banii şi resursele Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Consider că el a transformat repartiţia microbuzelor şcolare într-o afacere politică profitabilă pentru domnia sa şi pentru alţi membri PNL, iar felul în care domnia sa a decis să repartizeze microbuzele şcolare în judeţul Iaşi reprezintă o formă gravă de mită electorală pe bani publici", se arată în documentul public adresat DNA.
 
Şefa Departamentului Educaţie Publică şi Cercetare a PSD cere DNA să se autosesizeze şi să demareze în regim de urgenţă o anchetă care să clarifice modul în care Cristian Adomniţei şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, "sub aspectul posibilităţii săvârşirii de către acesta a infracţiunii de abuz în serviciu în contra intereselor publice".
 
"Această repartizare, domnule procuror-şef, este cel puţin suspectă şi, în opinia mea, domnul Cristian Adomniţei se face vinovat de folosirea fondurilor publice şi a microbuzelor şcolare, achiziţionate din bani publici, în scopuri electorale şi de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în contra intereselor publice, conform art. 248 din Codul Penal", a afirmat Ana Birchall în documentul citat.
 
Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT), Cristian Adomniţei, a recepţionat şi predat, duminică, autorităţilor locale din judeţul Suceava, cele 31 de microbuze şcolare solicitate de acestea pentru facilitarea transportului elevilor din comunele şi oraşele judeţului, două dintre acestea fiind repartizate şcolilor speciale din Rădăuţi şi Fălticeni.
 
Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Suceava, Petru Carcalete, până în prezent, Suceava a primit 74 de microbuze şcolare, dar ar mai fi necesare alte 60.
 
Ministrul Cristian Adomniţei a declarat că în toată ţara s-au livrat o mie de astfel de maşini, iar faptul că sunt insuficiente a fost cauzat de raportarea deficitară a necesarului către minister. El a promis că va prevedea în bugetul anului viitor sumele necesare pentru achiziţionarea a încă 200 de microbuze, astfel încât să fie acoperită toată cererea la acest capitol de dotări, iar elevii din toată ţara să poată beneficia de un transport civilizat şi în siguranţă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.