Administrarea speciala a SNIF, prelungita pâna la finele anului

 
Administrarea speciala a Societatii Nationale de Îmbunatatiri Funciare (SNIF) a fost prelungita pâna la sfârsitul anului printr-un ordin al ministrului Agriculturii, urmând ca strategia de privatizare a acestei societati sa fie aprobata de Guvern in maxim doua saptamâni, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Gheorghe Albu. „Ordinul de prelungire a administrarii speciale este deja publicat in Monitorul Oficial si urmeaza sa prezentam Guvernului strategia de privatizare a SNIF in prima sedinta de guvern sau cel târziu in urmatoarea”, a precizat Albu.
 
Instituirea administrarii speciale a SNIF a fost decisa in luna august 2007, termenul expirând in 5 septembrie 2008. Consiliul de Administratie (CA) al Agentiei Domeniilor Statului (ADS) a aprobat la inceputul lunii august prelungirea administrarii speciale a SNIF, pentru a putea finaliza procesul de privatizare, documentatia fiind transmisa pentru analiza la MADR pentru emiterea ordinului de prelungire pâna la 31 decembrie 2008.
 
ADS, in calitate de unic actionar al SNIF, a elaborat toata documentatia de privatizare a SNIF, dar in conformitate cu CA al ADS anuntul de privatizare nu poate fi publicat in presa pâna nu apare un act normativ care sa aprobe strategia de privatizare a acestei societati. „Strategia de privatizare pentru societatile de interes national trebuie aprobata de Guvern, iar CA al ADS nu poate aproba publicarea anuntului de privatizare pâna nu apare hotarârea de guvern cu privire la stabilirea metodei de privatizare si a elementelor principale ale contractului de vânzare-cumparare a pachetului de actiuni”, a mentionat Albu.
 
Strategia de privatizare a SNIF SA a fost stabilita in acest an, aceasta constând in vânzarea pachetului de actiuni prin negociere cu depunere de oferte. „Este singura metoda care ne avantajeaza pentru ca putem pune conditii in ceea ce priveste pastrarea obiectului de activitate sau a fortei de munca in cadrul SNIF. De asemenea, principalul criteriu de selectie va fi cel legat de pret”, a precizat Albu. Acesta a subliniat ca s-a optat pentru metoda negocierii prin depunere de oferte finale, imbunatatite si irevocabile pentru ca pot participa cât mai multi ofertanti la licitatie si pot fi puse conditii, in defavoarea metodelor de listare la bursa sau a licitatiei cu strigare.

 
CA al ADS a conditionat continuarea procesului de privatizare la aceasta societate in urma primirii unor puncte de vedere cu privire la dosarul de privatizare de la Consiliul Concurentei, MADR si Secretariatul General al Guvernului. De asemenea, sindicalistii din imbunatatiri funciare au solicitat vânzarea prin negociere directa, protestând de mai multe ori la MADR din cauza conditiilor de privatizare a societatii. Dupa aparitia hotarârii de guvern privind dosarul de privatizare al SNIF, ADS va publica anuntul de privatizare in presa interna, iar pentru strainatate a fost ales jurnalul oficial al CE. „Dupa publicarea anuntului, exista un termen de 40 de zile pentru pregatirea ofertelor. Dupa depunerea lor se verifica documentia si se deschid ofertele tehnice si cele financiare.
 
Vor avea loc, cu fiecare ofertant in parte, negocieri separate cu numar egal de ore si de sedinte, pâna când comisia va decide depunerea ofertelor finale imbunatatite si irevocabile”, a declarat, recent directorul directiei de privatizare din ADS, Marian Ioan. Aceste oferte se puncteaza, conform unei grile cunoscute prin dosarul de prezentare. Valabilitatea ofertei ADS este de 180 de zile de la data aparitiei anuntului de privatizare, cu posibilitatea prelungirii valabilitatii ofertei cu inca 180 de zile, dar pe perioade de câte 30 de zile. Potrivit ADS, pâna in prezent au fost depuse cinci scrisori de intentie din partea unor investitori români si straini interesati de cumpararea pachetului de actiuni detinut de ADS la SNIF.
 
În luna aprilie a anului trecut, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a blocat conturile SNIF, pentru datorii istorice de peste 20 milioane lei. Guvernul a decis, insa, in luna august 2007, instituirea administrarii speciale la SNIF, iar declansarea procedurii de privatizare sa fie facuta de Agentia Domeniilor Statului, in calitate de unic actionar al SNIF pâna la finalizarea privatizarii. SNIF exploateaza 2,13 milioane de metri patrati de teren, impartite in 379 de incinte. Pentru suprafata de aproximativ 670.000 de metri patrati SNIF a obtinut certificate de atestare a dreptului de proprietate, emise de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in perioada 2002-2005.
 
În aceste context, SNIF avea obligatia de a-si majora capitalul social, care este de 138,6 milioane lei, in 1.386.955 actiuni, cu o valoare pe actiune de 100 lei. Veniturile totale inregistrate de SNIF in 2007 se ridica la 24,9 milioane euro, in crestere cu 2% fata de anul anterior – 24,4 milioane euro. ADS este unic actionar al SNIF, iar societatea are ca obiect de activitate intretinerea, repararea si exploatarea lucrarilor de irigatii, desecari-drenaje, indiguiri, baraje, inclusiv apararea impotriva inundatiilor si gheturilor. În prezent SNIF are 1.250 de angajati, cu 250 de persoane mai putin decât la finele anului trecut.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.