Autoritatile achita jumatate din factura de termoficare

 
Guvernul si autoritatile locale asigura aproape jumatate din costurile privind serviciile de termoficare pentru populatie, a declarat luni (8 septembrie 2008) ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, la dezbaterea de catre Camera Deputatilor a motiunii simple depuse de PD-L privind termoficarea.
 
Potrivit lui David, "costul anual al facturii la energie este de 3.000 de milioane de lei, din care populatia plateste 1.550 de milioane de lei, parte din suma fiind acoperita cu ajutoare de incalzire", iar cealalta parte, de 1.430 de milioane de lei, fiind compensata de la bugetul de stat si bugetele locale. Din totalul compensatiilor de stat, Guvernul – prin Programul de termoficare-caldura si comfort – urmeaza sa aloce, in total, 728 de milioane de lei pentru termoficare, in anul 2008, din aceasta suma fiind repartizati pâna in prezent 285 de milioane de lei, aferenti caldurii livrate in ianuarie-aprilie 2008, pentru ca din septembrie sa fie alocate alte 200 de milioane de lei, pentru constituirea stocurilor de combustibili.
 

"Suma va fi completata pâna la sfârsitul anului, in functie de preturile de achizitie contractate, urmând sa fie alocata si ultima transa, de 240 de milioane de lei – conform estimarilor ANRSC Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), pentru a intregi suma de 728 de milioane de lei necesara pentru anul in curs", a mentionat ministrul Internelor. De asemenea, 702 milioane de lei sunt asigurati de autoritatile administratiei publice locale, suma care reprezinta 5% din totalul veniturilor realizate in 2007, a precizat David.
 
El s-a referit si la ajutoarele de stat privind incalzirea, pentru persoanele defavorizate, precizând ca a fost crescuta limita maxima a veniturilor nete ale beneficiarilor, de la 280 de lei/membru de familie, in sezonul rece 2004-2005, la 615 de lei, in sezonul rece 2007-2008. Totodata, David a mentionat, pentru sustinerea eforturilor guvernamentale privind termoficarea, demararea a 31 de proiecte de reabilitare a retelelor termice, care vor fi finantate in prima etapa, din septembrie, cu 103 milioane de lei si alti circa 150 de milioane, pâna la sfârsitul anului.
 
De asemenea, David a trecut in revista si programele de reabilitare termica a cladirilor derulat pe 8 ani, cu fonduri care insumeaza 200 de milioane de lei. "Toate aceste investitii au dus la diminuarea considerabila a pierderilor prin retelele de termoficare, de la 40% la circa 20%, iar consumul mediu anual de energie termica pe un apartament a scazut de la 9,5 Gcal, in 2004, la 8,3 Gcal, in 2007, reprezentând o crestere a eficientei energetice cu 11%", a punctat Cristian David. Ministrul David a precizat ca toate programele de ajutor de stat privind termoficarea a trebuit sa fie corelate cu normele Uniunii Europene, care stipuleaza conditii aspre legate de acordarea sprijinului de stat.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.